למה כדאי לחשוב על עבודה?דווקא כשיש יותר זמן פנוי, אנחנו יוצאים ומבלים יותר. כל הבילויים עולים לנו כסף! השתכרות מעבודה תאפשר לכם לממן את היציאות לבילויים וקולנוע או את הנסיעה לאילת עם החבר'ה, ואפילו את שיעורי הנהיגה שאתם אוטוטו מתחילים. זה הזמן לגלות אחריות ועצמאות ולעבוד בעבור הכסף שלכם ובאמצעותו להגשים את החלומות שלכם.
במה אפשר לעבוד?
בגלל שיש הרבה אפשרויות העסקה לבני נוער, תוכלו לבחור בעבודה שתוכלו ליהנות בה ושתתאים לאופי שלכם. תנצלו את העובדה כי מדובר בעבודה זמנית ולא מחייבת כדי לעשות באמת את מה שאתם אוהבים: אם אתם אוהבים לבשל, חפשו עבודה במסעדה או בהדרכת חוגי בישול; אם אי אפשר להזיז אתכם מהמחשב, אולי תוכלו להדריך אנשים בגיל השלישי כיצד להשתמש בנפלאות הטכנולוגיה; אם אתם אנשים שחייבים לזוז כל הזמן, שקלו לעבוד בחלוקת פליירים, משלוחים או שטיפת מכוניות; אם אתם מסתדרים היטב עם ילדים קטנים, אולי תוכלו לעבוד כבייביסיטר, לתת שיעורים פרטיים, לעבוד בקייטנה, להיות מפעילים בימי הולדת או להעביר חוגי יצירה; אם אתם אנשי ספר, שקלו לעבוד בספרייה; אם אתם חובבי חיות, נסו למצוא עבודה בגן חיות או להוציא כלבים לשעת טיול; חושבים שיש לכם את זה עם אנשים ומכירות? נסו לעבוד בחנות או לעבוד כדיילי מכירות.
איך מוצאים עבודה?
אמנם חיפוש עבודה באופן כללי הוא לא פשוט, בחופשת הקיץ זה דווקא קל יותר. ראשית, התייעצו עם ההורים ובני המשפחה. יכול להיות שחיפוש העבודה יהיה קצר משחשבתם אם במקרה הם מכירים אנשים שבדיוק מחפשים ידיים עובדות נוספות לקראת הקיץ או שהם יפנו אתכם לאנשים אחרים. אם זה לא עבד, עשו סיבוב בשכונה – לכו לספרייה השכונתית, למרכז המסחרי ושאלו האם מחפשים עובדים. תמיד תוכלו לדבר עם שכנים או לתלות מודעות בשכונה ולהציע את שירותיכם בטיפול בכלב, שמירה על הילדים, שטיפת מכוניות ועוד. נצלו את רשת האינטרנט גם כדי לפרסם שאתם מעוניינים בעבודה לחודשי הקיץ וגם חפשו בפלטפורמות חיפוש העבודה הרגילות שיש בהן גם מודעות לבני נוער.
מה צריך לדעת על העבודה?
עוד בזמן שאתם מחפשים עבודה חשוב שתכירו את הזכויות שלכם – כדי שתוכלו לשאול את השאלות הנכונות כאשר מתעניינים בעבודה כלשהי ולוודא מול המעסיק שתקבלו את מלוא הזכויות שלכם עוד לפני שהתחלתם לעבוד. באפליקציה של משרד הכלכלה, במדריך לבני נוער של משרד החינוך או במדריך שהכין עבורכם משרד הכלכלה תוכלו למצוא את כל התשובות לשאלות שעלולות להטריד אתכם. מאיזה גיל מותר לעבוד? כמה שעות ביום מותר להעסיק אתכם? באיזה שכר? ומה לגבי הפסקות?
דעו כי חלה חובה על המעסיק שלכם לשלם לכם בעבור נסיעות ותקופת ההתלמדות. כמו כן, החוק קובע כי בין השעות 20:00 בערב עד 06:00 בבוקר אסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 16. מעל גיל 16 מותר לעבוד עד השעה 24:00 ובתנאי שהמעסיק ידאג להסעות העובד לביתו.
יש לכם שאלות נוספות, תלונות ופניות? האגף לאכיפת חוקי עבודה במשרד הכלכלה עומד לרשותכם.