כדי לדעת למה לצפות, נסו לחשוב על כל ההוצאות הכרוכות בלידה וההוצאות שלאחריה. חשוב להבחין בין הוצאות חד-פעמיות בשנה הראשונה שאותן לא תידרשו לשלם שוב לעומת הוצאות שוטפות שיחזרו על עצמן לאורך השנים בגידול הילד. נסו להעריך את ההוצאות החד-פעמיות בשנה הראשונה הכוללות בין היתר, ריהוט, הסעה ונשיאה, הנקה והאכלה, היגיינה ובריאות, ביגוד ומשחקים והפעלות. לאחר מכן הוסיפו את הסכום המוערך של ההוצאות השוטפות בגידול הילד הכוללות בעיקר תזונה, היגיינה ובריאות וטיפול והשגחה. כשתחברו את הסכומים של ההוצאות החד פעמיות והשוטפות, תקבלו תמונת מצב שלמה של כלל ההוצאות אליהן תידרשו לקראת גידול ילד בשנתו הראשונה.
כדי לעשות זאת באופן קל ומסודר, היעזרו
במחשבון הכנה ללידה. ודאו מהו הסכום שאתם עתידים להוציא, כדי להתחיל להיערך מבחינה כלכלית כבר מעכשיו ולהימנע בעתיד מכניסה מיותרת לחובות ולמינוס!
זכרו, לאחר הלידה הרכב ההכנסות שלכם ישתנה ולא בטוח שתרוויחו את מה שהרווחתם עד עתה. לפני הלידה, ההכנסות הורכבו מהכנסות של שני בני הזוג. לאחר הלידה ובמהלך חופשת הלידה, ההכנסות יורכבו מהכנסות של אחד מבני הזוג בתוספת לקבלת מענק לידה חד פעמי, קצבת ילדים חודשית, שתשולם עד שהילד יגיע לגיל 18 ודמי לידה מביטוח לאומי שמשולמים לתקופה של 14 שבועות. דמי הלידה משולמים בהתאם לקריטריונים שהוגדרו על ידי המוסד לביטוח לאומי. כדי לברר זכאות לקבלת דמי לידה תוכלו להיעזר
במחשבון לבדיקת זכאות לדמי לידה של המוסד לביטוח לאומי. אם נמצאתם זכאים לקבלת דמי לידה באפשרותכם להיעזר גם
במחשבון חישוב דמי לידה ליום של המוסד לביטוח לאומי לחישוב סכום התשלום שתקבלו במהלך חופשת הלידה.
עם החזרה לעבודה מחופשת הלידה, ההכנסה תורכב מההכנסות של שני בני הזוג, ומקצבת ילדים. בנוסף המדינה מעניקה הטבת מס להורים לילדים קטנים. תוכלו להיעזר במדריך להטבות המס להורים עם ילדים קטנים של רשות המיסים לבירור הטבת המס המגיעה לכם. שימו לב כי לצד תוספת קצבת הילדים והטבת המס עלול להיות שינוי בהכנסה של אחד ההורים בשל שינוי בהיקף המשרה. קראו עוד על
התנהלות כלכלית כשהמשפחה מתרחבת.
זכרו, רשימת ההוצאות החד-פעמיות והשוטפות אמנם נראית ארוכה, אבל העלויות הכרוכות בהן לא חייבות להיות כל כך גדולות. נסו להיעזר בטיפים הבאים כדי לצמצם את העלויות:
התייעצו עם בני משפחה וחברים מנוסים. במבט לאחור, הורים לעתים מבינים שהם הוציאו יותר מדי כסף ורכשו מוצרים מיותרים כתוצאה מהתרגשות וחששות של פעם ראשונה או לחץ חברתי. בדקו אילו הוצאות הכרחיות והימנעו מפיתויים ומבצעים על מוצרים מיותרים.
בדקו אם המוצר מתאים לכם. התאימו את הרכישות שלכם לאורח חייכם, להכנסה שלכם ולצרכים שלכם. האם למשל יש צורך בעגלה גדולה או יקרה ביחס לשוק? האם עגלה כזו תתאים לרכבכם? לתחבורה ציבורית? למעלית? היכן תאחסנו אותה?
בדקו אפשרות לשכור, לשאול, לרכוש מיד שנייה, לרכוש מהאינטרנט או לקבל מתנה. תינוק גדל מהר ומוצרים רבים ישמשו אתכם לזמן קצר מאוד. עריסה למשל, שימושית בדרך כלל רק עד גיל חודשיים-שלושה וניתן לשכור אותה מעמותות ומחנויות. זכרו שאחרי הלידה תקבלו גם חלק מהדברים במתנה ולכן אין צורך לרכוש את כל המוצרים להם תזדקקו בעצמכם.
קונים רק מה שנחוץ עכשיו ומוכרים את מה שלא תשתמשו בו עוד. חכו עם קניית מוצרים שאינם דחופים עד שתדעו טוב יותר למה אתם באמת זקוקים. את הדברים שקניתם שאינכם זקוקים להם יותר תוכלו למכור, ובכסף שהרווחתם לקנות מוצרים חדשים. כך גם יהיה לכם זמן לבדוק מה באמת הכרחי עבורכם וגם תמנעו מהוצאות כפולות.
ערכו סקר שוק ונצלו הטבות והנחות. בדקו האם משתלם להצטרף כחברים למועדוני תינוקות. דוגמיות של מוצרים שתקבלו בחינם למשל עשויות להקל עליכם לדעת מה מתאים לכם ומה לא.