שחרור חסמים בהעברת כספי פנסיה

 

​​​​​​​במסגרת הגברת התחרות בשוק הפנסיה, רשות שוק ההון חייבה את קרנות הפנסיה לאפשר ניוד כספים גם לאחר פרישת החוסך לגמלאות, בדומה למדינות מפותחות אחרות. בכך הוגדל כוח המיקוח של הפנסיונרים אל מול קרנות הפנסיה ומנע את האפשרות שיהיו לקוחות שבויים. ​​​


ההוראות החדשות יאפשרו לפנסיונרים לבחור את קרן הפנסיה המתאימה להם ביותר מבחינת דמי הניהול, תשואה ושירות, ולהגדיל בכך את קצבת הזקנה.
טרם יציאתו לגמלאות, החוסך רשאי לבחור את הגוף המוסדי שישלם לו את קצבת הפנסיה. כדאי מאוד לחוסך לבצע סקר שוק מעמיק ולא לבחור באופן אוטומטי בגוף בו חסך לפרישה. הקריטריונים לבחירת הגוף שישלם לו את הקצבה החודשית הם תשואה ודמי הניהול שישפיעו על גובה הקצבה החודשית והשירות שהפנסיונר יקבל מהגוף המוסדי.
ניתן להשוות בקלות את התשואות שמשיגים גופי הפנסיה, בעזרת אתר "פנסיה נט​" של רשות שוק ההון. את דמי הניהול ניתן להשוות בעזרת סקר שוק ואת השירות באמצעות מדד השירות​ המפורסם באתר רשות שוק ההון. החוסך הפנסיוני, בעת פרישה, נמצא בעמדה הטובה ביותר לבחור את הגוף המוסדי שישלם לו את הקצבה הגבוהה ביותר ועליו לנצל זאת עד תום. 
הרשות שחררה חסם נוסף המקל על ניוד כספי פנסיה. עד היום, חוסך שקיבל הלוואה ​מקרן הפנסיה הפך ללקוח שבוי כיוון שנמנעה ממנו האפשרות להעביר את כספי הפנסיה שלו לקרן אחרת. כלומר, לקיחת הלוואה נטלה מהחוסך את כוח המיקוח על דמי הניהול שהוא משלם. ההוראות שפורסמו השבוע מסירות חסם זה ומאפשרות גם לחוסך שקיבל הלוואה לנייד את כספו מבלי שיצטרך לוותר על ההלוואה או להחזיר את יתרת הסכום באופן מיידי. חשוב לציין כי ההוראות יכנסו לתוקף לאחר אישור ועדת הכספים של הכנסת. 

איחוד חשבונות לא פעילים

שוק הפנסיה בישראל מגלגל כ-220 מיליארד ש"ח, המנוהלים בכ- 4 מיליון חשבונות. מעל 50% מחשבונות אלו אינם פעילים, כלומר לא מתבצעים אליהם הפרשות שוטפות עבור חיסכון לטווח ארוך, אך עדיין קיימת בהם יתרה כספית. חשבון לא פעיל נוצר, למשל, בעת מעבר בין מקומות עבודה, כאשר המעסיק פותח עבור העובד החדש חשבון פנסיה חדש בלי לסגור את הקודם.

רשות שוק ההון פועלת בחודשים האחרונים לאחד את החשבונות הלא פעילים. לאיחוד החשבונות יתרונות רבים: איחוד הקרנות לקורת גג אחת יגדיל את סך כספי החיסכון בקרן הפעילה ויגדיל את כוחו של העובד במשא ומתן על דמי ניהול נמוכים יותר. בנוסף, דמי הניהול הנגבים בקרנות פנסיה הלא פעילות הם בדרך כלל מקסימליים ולכן האיחוד יחסוך כסף. ובכלל, תמיד עדיף להתנהל מול חברה אחת ולא לנסות להתמודד מול כמה קרנות בו זמנית, גם כדי להקל על הבנת מצב החיסכון הפנסיוני. 
איחוד החשבונות נעשה בשני שלבים. השלב הראשון הוא תהליך איתור הקרנות, שיתבצע על ידי העברת הפרטים האישיים מקרנות הפנסיה למערכת אוטומטית לאיחוד קרנות ברשות שוק ההון. השלב השני הוא איחוד החשבונות. קרן הפנסיה הנוכחית תודיע על כוונתה לאחד את החסכונות מהחשבונות הלא פעילים לחשבון אחד.
המהלך שיסתיים בחודשים הקרובים, צפוי לצמצם את מספר החשבונות הלא פעילים. על מנת למנוע היווצרותם של חשבונות לא פעילים בעתיד, החל מינואר 2017 יתבצע הליך של איחוד חשבונות בעת פתיחת חשבון פנסיה חדש.  ​