כשבאים לקנות מקרר כולנו עושים סקר שוק. מתייעצים עם חברים איזה מקרר יש להם ואם הם מרוצים ממנו, מחפשים ביקורות על המוצר, ורוצים מוצר אמין מחברה שתיתן שירות טוב במחיר משתלם. לבחור
חיסכון פנסיוני זה בדיוק אותו הדבר.
אז מה בודקים?
מחיר – מחיר מוצרי החיסכון הפנסיוני הוא בעצם דמי הניהול שהחברות גובות עבור ניהול החיסכון שלכם, מההפקדה החודשית ומסך החיסכון שצברתם. כדאי להתמקח על גובה דמי הניהול! הבדל של עשיריות האחוז, אולי נשמע זניח אך יכול להוביל לחיסכון של עשרות ואף מאות אלפי שקלים עד הפרישה.
- אם רק התחלתם לחסוך - דמי הניהול מההפקדה החודשית יהיו משמעותיים יותר.
- אם כבר צברתם חיסכון כלשהו - דמי הניהול מסך החיסכון יהפכו בהדרגה למשמעותיים יותר.
זכרו, דמי הניהול הם אחד הנתונים החשובים ביותר בעת בחירה בין החברות השונות, אך הוא לא היחיד.
איכות ניהול ההשקעות – איכות ניהול ההשקעות נמדדת בתשואות, שכספי החיסכון שלכם השיגו לאורך זמן. ניהול ההשקעות צריך להיעשות בהתאם לרמת הסיכון והפיזור הרצויות לפי העדפותיכם ובהתאם למספר השנים שנותרו לכם עד הפרישה. אפשר להשוות את ביצועי המוצרים השונים לאורך זמן באתר 'פנסיה נט', 'גמל נט' או 'ביטוח נט'. חשוב לזכור ששוק ההון הוא תנודתי וקשה לחיזוי ושהחיסכון הפנסיוני הוא חיסכון לשנים רבות. תשואות גבוהות בשנים מסוימות כלל אינן מבטיחות תשואות דומות בשנים הבאות והפסדים עשויים להתקזז עם רווחים בשנים הבאות, ולכן לא כדאי לקבל החלטות נמהרות רק על סמך נתוני התשואה של שנה זו או אחרת.
איכות השירות – החיסכון הפנסיוני הוא חיסכון לטווח ארוך. לאורך השנים, החברה שמנהלת את החיסכון שלכם נדרשת לספק לכם מידע ודוחות על החיסכון ועל התנאים להם אתם זכאים, ולטפל בתשלום הכספים להם אתם זכאים, בעת הפרישה, בעת הפסקת עבודה (בהתאם לכללים) או פטירה חס וחלילה. בדקו שהשירות של החברה זמין, אמין, מקצועי ואדיב, בטלפון, באתר האינטרנט, או בכל דרך אחרת.
הטבות קבוצתיות – בדקו אם מגיעות לכם הטבות שונות בדמי הניהול או בשירות מועדף במקום העבודה, או בשל חברות באיגוד מקצועי או במועדון צרכנים כלשהו.
כיום ניתן להצטרף בקלות לחיסכון הפנסיוני שתבחרו באמצעות אתרי האינטרט של החברה המנהלת אותו. טפסי ההצטרפות אחידים ופשוטים. קרן הפנסיה תפנה באופן עצמאי למעסיק ותבקש ממנו להעביר את ההפקדות לקרן הפנסיה שבחרתם. בהתאם להוראות החדשות, המעסיק חייב להעביר את ההפקדות לקרן הפנסיה שבחר העובד בתוך חודשיים. לא מרוצים מהחברה או מהמוצר שבחרתם? בדקו אם כדאי להעביר את החיסכון הפנסיוני לחברה אחרת או להחליף מוצר.
היעזרו במדד שירות חיסכון פנסיוני באתר רשות שוק ההון, המציג את מידת
שביעות הרצון של לקוחות החברות מטיפול בפניות, ואת מידת הנכונות של הלקוחות להמליץ
על הגוף המנהל את קרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי החיים שלהם. קראו עוד בעמוד איך מנהלים את החיסכון לפנסיה.