דף כתבה
התנהלות כלכלית בצבא ובשירות הלאומי

 
התנהלות כלכלית נכונה בצבא ובשירות הלאומי

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​למה חשוב לנהל את הכסף בזמן השירות?

במשך השירות הצבאי או הלאומי תקבלו משכורת קבועה ותנהלו אותה בעצמכם. רק אתם מחליטים על מה אתם מבזבזים אותה: בילויים בסוף השבוע, בגדים, סלולר או הרבה חטיפים וסיגריות בשק"ם. לקבל החלטות בצורה עצמאית יכול להיות כיף גדול, אבל אם עושים את זה בלי לחשוב, אתם עלולים למצוא את עצמכם מדרדרים למינוס ולחובות.

​מה זה אומר לנהל את הכסף שלי?

בזמן השירות מרוויחים בין 800-1,600 ש"ח בחודש. עם סכום כזה, אי אפשר לגהץ את כרטיס האשראי כל החודש בלי לחשוב על סדרי עדיפויות: אני רוצה ליהנות במסיבה? לקנות בגד? מעדיף לעזור להורים או להגדיל את חבילת הגלישה?

להחליט על סדרי עדיפויות זה עניין מאתגר, אבל אל תדאגו, אתם לא לבד! ישנם גורמים שיסייעו לכם להתנהל כלכלית נכון ובכוחות עצמכם.

​השירות הולך ומתקרב וממש לפני שמתחילים יש כמה דברים שחשוב לזכור לעשות. בניגוד לעבודה במסעדה או בבייביסיטר, המשכורת החדשה נכנסת אך ורק בהעברה בנקאית לחשבון בנק, ולכן הדבר החשוב ביותר הוא לפתוח חשבון בנק.

איך בוחרים בנק?

זמינות: חשוב לפתוח חשבון בסניף שיהיה פתוח בזמן שאתם חוזרים הביתה, כדי שלא תצטרכו לקחת ימי חופש כדי לחתום על מסמכים בסניף. בדקו באילו ימים פועלים הסניפים הקרובים אליכם של הבנק אותו אתם בוחרים. בנוסף מומלץ לבחור בבנק שמציע שירותים דיגיטליים למעקב וביצוע פעולות בחשבון, או לפחות לקבל מידע לסלולרי ולמייל. כך, תוכלו לעקוב בקלות אחרי החשבון שלכם ולוודא שאתם נשארים במסגרת.עמלות: התעקשו להיות בחשבון חייל, המעניק לכם פטור ממרבית העמלות שיש בבנק, ולא בחשבון 18+ או כל חשבון אחר הגובה מכם מאות ש"ח בשנה. שימו לב, אפשר לפתוח חשבון חייל רק החל מקבלת צו הגיוס! לכן, כשאתם הולכים לבנק, ודאו שהחשבון שלכם פטור מכל העמלות הללו.ריביות: בכל חשבון בנק יש מסגרת אשראי , אשר מגדירה מה גובה המינוס אליו תוכלו להיכנס בחשבון. במהלך השירות המשכורת נמוכה, ולכן מומלץ  להתעקש מול הבנק כי מסגרת האשראי תעמוד על 0 ש"ח בלבד. אם בכל זאת יש לכם מסגרת אשראי, בדקו עם הבנקאי מה גובה הריבית שהבנק גובה  מכם עבורה. שימו לב כי תמיד ניתן לערוך משא ומתן על גובה הריבית באמצעות מיקוח ואיום על מעבר לבנק אחר.

 

היכנסו לאתר בנק ישראל וקראו איך בוחרים בנק ולאחר מכן קראו עוד על התנהלות מול הבנק.

​אתם נמצאים במהלך השירות, העומס גדול והמשכורת נמוכה. למרות זאת, חשוב לוודא שאתם מתנהלים בצורה אחראית ולא נכנסים למינוס. מספר צעדים פשוטים יכולים לסייע לכם לעמוד במטרה זו:

  1. הכינו רשימה של כל ההכנסות שלכם. יתכן שהמשכורת מהשירות הצבאי או הלאומי היא המשכורת הקבועה הראשונה שלכם. משכורת קבועה עוזרת לתכנן בצורה מסודרת את התקציב החודשי. חשוב לקחת בחשבון הכנסות נוספות כמו מזומן מההורים, מתנות מסבא וסבתא או משכורת ממקום עבודה אזרחי בו אתם עובדים במקביל לשירות.

  2. הכינו רשימה של כל ההוצאות שלכם. לרוב, הצבא או המעסיק מספקים לכם את מרבית הצרכים הבסיסים של אוכל ולינה. כל שאר ההוצאות הן לכיף שלכם: בילויים, מזון, בגדים, סיגריות, שק"ם, טלפון סלולרי וכיו"ב. כדי לשלוט עליהן, חשוב להפריד בין הוצאות הכרחיות כגון טלפון סלולרי לבין הוצאות עליהן ניתן לוותר במקרה הצורך כמו בילויים וקניית בגדים.

     
  3. שימוש במזומן כאמצעי תשלום מרכזי. רוב החיילים מעדיפים למשוך את המשכורת מהחשבון במזומן כדי לוודא שהם לא חורגים מההוצאות שלהם. כדי לשלוט על המזומן, מומלץ להשתמש בשטרות קטנים של 20 או 50 ש"ח, אשר מסייעים לצמצום ההוצאות ומגבילים אותנו פסיכולוגית מבזבוז יתר. שטרות של 20  ו-50  ש"ח ניתן למשוך מדלפקי סניפי הבנק או בחלק קטן מהכספומטים – קצת טרטור, אבל מאפשר להישאר בפלוס בחשבון. הקפידו לא למשוך כסף מכספומטים חוץ-בנקאיים (אין עליהם לוגו של בנק) או בתחנות דלק, אשר גובים עמלות גבוהות בגין כל משיכה.

  4. שקלו להשתמש בכרטיס חיוב מיידי על פני כרטיס אשראי. כרטיס אשראי הוא אמצעי תשלום מבלבל לעתים: אמנם אתם מעבירים אותו בחנות, אבל הוא לא מעדכן אתכם באופן מידי  בכמות הכסף שנותרה לכם בחשבון. לכן, מומלץ לדרוש מהבנק להנפיק כרטיס חיוב מיידי​ , אשר מוודא שאתם לא חורגים מהמסגרת שלכם. במרבית הבנקים הוא נקרא Direct או  Debit. אם בכל זאת בחרתם בכרטיס אשראי ולא בכרטיס חיוב מיידי, דרשו להנפיק כרטיס עם ספרות מודפסות ולא בולטות, אשר מונע מהבנק את האפשרות להגדיל לכם את המסגרת בכרטיס על פי שיקול דעתו הבלעדי. בוודאי לא מומלץ להנפיק כרטיס אשראי חוץ-בנקאי, אשר עלול להכניס אתכם לחובות נוספים לחברות כרטיסי האשראי. קראו עוד בעמוד 'איך בוחרים אמצעי תשלום'.

     
  5. נצלו את ההטבות המגיעות לכם. הוצאות רבות נגרמות בשל חוסר תשומת לב לפרטים הקטנים. אחת ההוצאות המרכזיות במהלך השירות נוגעת לטלפונים סלולריים. כיום קיימות עסקאות רבות המבטיחות מחיר קבוע ונמוך לשיחות, הודעות וגלישה. חשוב לבדוק מהי העסקה המשתלמת ביותר בעבורכם כחיילים ומתנדבי השירות הלאומי-לאומי. וודאו שתוכלו לעמוד לאורך זמן במחיר המוצע. אל תשכחו לקרוא את הפרטים הקטנים של החזר המכשיר וההתנתקות כדי שלא תצטערו מאוחר יותר. כמו כן, הרבה בתי עסק מציעים מחירים מיוחדים לחיילים ואזרחים בשירות לאומי במגוון תחומים כגון מקומות בילוי, אתרי טיולים, חופי רחצה, חניונים ועוד. אם אתם לא בטוחים אם אתם זכאים להטבה, תמיד כדאי לשאול.

  6. לא נכנסים למינוס בבנק. לאחר שהבנתם מה ההכנסות וההוצאות שלכם, ודאו כי בכל חודש סך ההכנסות שלכם עולה על סך ההוצאות, כדי לא להיכנס לחוב בבנק. היעזרו במחשבון ניהול תקציב כדי לוודא שאתם מאוזנים. מינוס בחשבון הבנק הוא למעשה הלוואה בריבית גבוהה במיוחד, ולכן מומלץ להימנע מכך בכל מחיר. זה לא פשוט להתחמק מהמינוס כשמדובר במשכורת נמוכה, ולכן צריך להקפיד לערוך סדר עדיפויות, לתעדף את ההוצאות ולהיזהר מפיתויים.

  7. היזהרו מפיתויים. ההכנסה שלכם במהלך השירות היא נמוכה ולכן כדאי לקנות רק את מה שאתם באמת צריכים ולהימנע מפיתויים שאינכם יכולים להרשות לעצמכם. פעמים רבים בתחנות מרכזיות מפתים חיילים לקנות שעונים, טלפונים סלולריים, כרטיסי גירוד ועוד במחירים מופקעים – ואז אתם עלולים למצוא את עצמכם נכנסים לחובות רציניים. כמו כן, בנקים יציעו לכם לקחת הלוואות לסגירת המינוס או לפתוח פיקדונות לעתיד שלכם – שני הצעדים הללו אינם מומלצים לצעירים עם משכורת נמוכה יחסית, ומומלץ להימנע מהם.

טיפ קצר מהאוצר

חשבו מראש כמה תרצו להוציא על כל דבר בתחילת
החודש, בהתאם למשכורת וליציאות שלכם. אם אתם
חוזרים פעם בשבועיים הביתה, כנראה שרוב
ההוצאות שלכם יהיו דווקא בבסיס. אם אתם משרתים
בבסיס פתוח וחוזרים כל יום הבי​תה, הגבילו את סכום
הכסף ליציאות עם חברים. כך, בסוף החודש,
יהיה לכם קל לבדוק אם עמדתם ביעד
שהצבתם לעצמכם.

​אם בכל זאת חשבון הבנק במינוס, זה לא סוף העולם. ישנם מגוון כלים ופעולות שיכולים להחזיר את הפלוס לחשבון הבנק שלכם ואת החיוך לפרצופכם:

1. אל תתביישו לבקש עזרה. חיילים בשירות סדיר ומתנדבי השירות לאומי יכולים לפנות לשלל גורמים שתפקידם לסייע במקרה של מצוקה כלכלית. כך לדוגמא, מש"קיות הת"ש בצבא הוכשרו ללוות חיילים ליציאה מהמינוס, והן יוכלו לסייע לכם לעקוב אחרי החשבון שלכם באופן אפקטיבי. במקרה הצורך, אפילו יש להן אפשרות להעניק תלושי מזון, הלוואות, היתר עבודה אזרחית ועוד.

טיפ קצר מהאוצר

 
שימו לב כי אם אתם עובדים בעבודה אזרחית תוך
כדי השירות אסור לגבות מכם מס בריאות, הצבא
מממן זאת עבורכם.

זכרו, לפני שאתם מגיעים למצב בו אתם מקבלים מכתבים מעורכי דין ומהוצאה לפועל אתם פונים למש"קית הת"ש – היא יכולה לעזור לכם לסגור את העניינים האלה!

2. צמצמו בהוצאות. במהלך השירות, קשה בדרך כלל להגדיל את ההכנסות. ישנן דרכים רבות לצמצם בהוצאות מבלי לפגוע ברמת החיים – מסיבות בבית במקום מסיבות ופאבים, קניית בקבוק גדול בשק"ם במקום 5 פחיות שתייה במכונות, רכישות בשוק במקום מותגים בקניון וכו'. גם כאן, לכל מש"קיות הת"ש בצבא יש כלים רבים לסייע לכם לצמצם את ההוצאות, פנו אליהן.

3. שינוי קטן שווה הרבה. חשוב לזכור כי הוצאות קטנות כמו קניית פחיות במכונה או קניית סיגריות בשק"ם מצטברות בסוף החודש לכדי הוצאות גדולות. צמצום קטן בהוצאות אלו, יכול להסתכם בחיסכון של מאות ש"ח בסוף החודש:

היוםשינויחיסכון
8 סיגריות ביום4 סיגריות ביום120 ש"ח בחודש
4 סנדוויצ'ים בחנות נוחות4 סנדוויצ'ים בסופרמרקט40 ש"ח בחודש
2 פחיות שתייה ביום1 פחית שתייה ביום120 ש"ח בחודש
מנוי ישן בסלולרמנוי חדש בסלולר50 ש"ח בחודש

 

*המחירים הם לשם המחשה בלבד של החיסכון הצפוי, ואין להתייחס אליהם כאל המחירים הקובעים בשוק.

קראו עוד על איך לצאת מהמינוס​

​זהו, אתם קרובים לסוף השירות ואולי כבר חושבים על הטיול שאחרי השחרור, אבל חשוב לא להיות שאננים ולהתכונן לעתיד. זכרו כי לאחר השחרור תזכו להטבות כלכליות רבות, שנועדו להקל על תקופת המעבר, אבל במקביל תעמדו בפני מספר החלטות חשובות הנוגעות לעבודה, ללימודים ולמגורים. 

  1. הכירו את זכויותיכם. חשוב לדעת בדיוק למה תהיו זכאים כשתשתחררו מהשירות הצבאי או הלאומי: מענק שחר​​ור, דמי ​פיקדון, סיוע משפטי חינם ושירותי ייעוץ והכוונה ייחודיים. המענק, המתקבל ישירות לחשבון הבנק, והפיקדון, שמיועד למטרות ייחודיות (לימודים, פתיחת עסק, קניית דירה ועוד), מהווים הכנסה חד פעמית גדולה. חשוב לעשות בהם שימוש חכם ויעיל ולא לבזבז את הכסף ללא מחשבה!
     
  2. הכירו את חובותיכם. מעבר לזכויות הרבות להן תהיו זכאים כשתשתחררו, חשוב לזכור כי יש גם מספר חובות, שעד עתה לא הכרתם, כגון תשלום מס בריאות ודמי ביטוח לאומיאם תבחרו להיות עובדים שכירים, תשלומים אלו יילקחו מכם באופן אוטומטי, אחרת חשוב ללכת לסניף ביטוח לאומי ולהסדיר הוראת קבע כדי לא להיכנס לחובות. בדקו את זכויותיכם וחובותיכם באתר הביטוח הלאומי.

  3. חפשו עבודה. עוד לפני השחרור כדאי לבחון אפשרויות תעסוקה המתאימות לכם, כאשר הכסף שתרוויחו יסייע לכם להתחיל את הפרק החדש בחייכם. זכרו כי אתם זכאים להטבות רבות לאחר השחרור כגון נקודות זיכוי מס, מענק על עבודה מועדפת ובמידת הצורך אף דמי אבטלה. היכנסו לעמוד המידע לחיילים משוחררים​ באתר רשות המסים כדי ללמוד על הטבות להן אתם זכאים ולאתר ביטוח לאומי כדי לקרוא על דמי אבטלה. מומלץ לקחת חלק בירידי תעסוקה יעודים שמתקיימים במיוחד בעבור משוחררים משירות צבאי ולאומי.

  4. חסכו. בין אם אתם רוצים לטייל לאחר השחרור או להתחיל ללמוד, זה הזמן להתחיל לחסוך. חשוב לזכור כי החיסכון אמור לשמש אתכם לכל המטרות שלכם ולכן אם אתם מוציאים את חלקו על טיול, חשוב לזכור לשמור גם כסף למטרות נוספות כגון לימודים, שכירת דירה ועוד. צפו בסרטון 'דבר ראשון – כסף לחיסכון'

  5. חישבו על מגורים. לאחר סיום השירות אתם יכולים להמשיך לגור עם ההורים או לחלופין לשכור דירה. אם אתם מעוניינים לשכור דירה, חשוב לוודא שאתם אכן מ​סוגלים לעמוד בכך. קראו מה באמת צריך לדעת כשעוברים דירה.

  6. רוצים ללמוד? רבים מהמשוחררים משירות צבאי או לאומי ממשיכים ללימודים אקדמיים או ללימודי תעודה. חשוב לבחון האם אופציה זו מתאימה בשבילכם וכן לבדוק מה הן אפשרויות הלימוד השונות. זכרו כי לאחר השחרור אתם זכאים לשלל הטבות ובזאת ייעוץ לימודים חינם, שימוש בדמי הפיקדון ללימודים וכן מימון מיוחד ללומדים בפריפריה, למתגוררים בפריפריה או לבעלי קשיים כלכליים.

  7. חושבים על עסק? אם תחליטו לפתוח עסק עצמאי תוכלו להיעזר בדמי הפיקדון וכן לקבל ייעוץ חינם והלוואות בתנאים מיוחדים מטעם היחידה להכוונת חיילים משוחררים. חשוב להיות ערים לסיכון הכלכלי הרב הטמון בפתיחת עסק עצמאי ולהתייעץ עם גורמים מקצועיים בטרם תקבלו החלטה כלשהי בעניין, כדאי לפנות לסניפי המעוף של משרד הכלכלה.

 

לפני השירות

​השירות הולך ומתקרב וממש לפני שמתחילים יש כמה דברים שחשוב לזכור לעשות. בניגוד לעבודה במסעדה או בבייביסיטר, המשכורת החדשה נכנסת אך ורק בהעברה בנקאית לחשבון בנק, ולכן הדבר החשוב ביותר הוא לפתוח חשבון בנק.

איך בוחרים בנק?

זמינות: חשוב לפתוח חשבון בסניף שיהיה פתוח בזמן שאתם חוזרים הביתה, כדי שלא תצטרכו לקחת ימי חופש כדי לחתום על מסמכים בסניף. בדקו באילו ימים פועלים הסניפים הקרובים אליכם של הבנק אותו אתם בוחרים. בנוסף מומלץ לבחור בבנק שמציע שירותים דיגיטליים למעקב וביצוע פעולות בחשבון, או לפחות לקבל מידע לסלולרי ולמייל. כך, תוכלו לעקוב בקלות אחרי החשבון שלכם ולוודא שאתם נשארים במסגרת.עמלות: התעקשו להיות בחשבון חייל, המעניק לכם פטור ממרבית העמלות שיש בבנק, ולא בחשבון 18+ או כל חשבון אחר הגובה מכם מאות ש"ח בשנה. שימו לב, אפשר לפתוח חשבון חייל רק החל מקבלת צו הגיוס! לכן, כשאתם הולכים לבנק, ודאו שהחשבון שלכם פטור מכל העמלות הללו.ריביות: בכל חשבון בנק יש מסגרת אשראי , אשר מגדירה מה גובה המינוס אליו תוכלו להיכנס בחשבון. במהלך השירות המשכורת נמוכה, ולכן מומלץ  להתעקש מול הבנק כי מסגרת האשראי תעמוד על 0 ש"ח בלבד. אם בכל זאת יש לכם מסגרת אשראי, בדקו עם הבנקאי מה גובה הריבית שהבנק גובה  מכם עבורה. שימו לב כי תמיד ניתן לערוך משא ומתן על גובה הריבית באמצעות מיקוח ואיום על מעבר לבנק אחר.

 

היכנסו לאתר בנק ישראל וקראו איך בוחרים בנק ולאחר מכן קראו עוד על התנהלות מול הבנק.

בזמן השירות

​אתם נמצאים במהלך השירות, העומס גדול והמשכורת נמוכה. למרות זאת, חשוב לוודא שאתם מתנהלים בצורה אחראית ולא נכנסים למינוס. מספר צעדים פשוטים יכולים לסייע לכם לעמוד במטרה זו:

  1. הכינו רשימה של כל ההכנסות שלכם. יתכן שהמשכורת מהשירות הצבאי או הלאומי היא המשכורת הקבועה הראשונה שלכם. משכורת קבועה עוזרת לתכנן בצורה מסודרת את התקציב החודשי. חשוב לקחת בחשבון הכנסות נוספות כמו מזומן מההורים, מתנות מסבא וסבתא או משכורת ממקום עבודה אזרחי בו אתם עובדים במקביל לשירות.

  2. הכינו רשימה של כל ההוצאות שלכם. לרוב, הצבא או המעסיק מספקים לכם את מרבית הצרכים הבסיסים של אוכל ולינה. כל שאר ההוצאות הן לכיף שלכם: בילויים, מזון, בגדים, סיגריות, שק"ם, טלפון סלולרי וכיו"ב. כדי לשלוט עליהן, חשוב להפריד בין הוצאות הכרחיות כגון טלפון סלולרי לבין הוצאות עליהן ניתן לוותר במקרה הצורך כמו בילויים וקניית בגדים.

     
  3. שימוש במזומן כאמצעי תשלום מרכזי. רוב החיילים מעדיפים למשוך את המשכורת מהחשבון במזומן כדי לוודא שהם לא חורגים מההוצאות שלהם. כדי לשלוט על המזומן, מומלץ להשתמש בשטרות קטנים של 20 או 50 ש"ח, אשר מסייעים לצמצום ההוצאות ומגבילים אותנו פסיכולוגית מבזבוז יתר. שטרות של 20  ו-50  ש"ח ניתן למשוך מדלפקי סניפי הבנק או בחלק קטן מהכספומטים – קצת טרטור, אבל מאפשר להישאר בפלוס בחשבון. הקפידו לא למשוך כסף מכספומטים חוץ-בנקאיים (אין עליהם לוגו של בנק) או בתחנות דלק, אשר גובים עמלות גבוהות בגין כל משיכה.

  4. שקלו להשתמש בכרטיס חיוב מיידי על פני כרטיס אשראי. כרטיס אשראי הוא אמצעי תשלום מבלבל לעתים: אמנם אתם מעבירים אותו בחנות, אבל הוא לא מעדכן אתכם באופן מידי  בכמות הכסף שנותרה לכם בחשבון. לכן, מומלץ לדרוש מהבנק להנפיק כרטיס חיוב מיידי​ , אשר מוודא שאתם לא חורגים מהמסגרת שלכם. במרבית הבנקים הוא נקרא Direct או  Debit. אם בכל זאת בחרתם בכרטיס אשראי ולא בכרטיס חיוב מיידי, דרשו להנפיק כרטיס עם ספרות מודפסות ולא בולטות, אשר מונע מהבנק את האפשרות להגדיל לכם את המסגרת בכרטיס על פי שיקול דעתו הבלעדי. בוודאי לא מומלץ להנפיק כרטיס אשראי חוץ-בנקאי, אשר עלול להכניס אתכם לחובות נוספים לחברות כרטיסי האשראי. קראו עוד בעמוד 'איך בוחרים אמצעי תשלום'.

     
  5. נצלו את ההטבות המגיעות לכם. הוצאות רבות נגרמות בשל חוסר תשומת לב לפרטים הקטנים. אחת ההוצאות המרכזיות במהלך השירות נוגעת לטלפונים סלולריים. כיום קיימות עסקאות רבות המבטיחות מחיר קבוע ונמוך לשיחות, הודעות וגלישה. חשוב לבדוק מהי העסקה המשתלמת ביותר בעבורכם כחיילים ומתנדבי השירות הלאומי-לאומי. וודאו שתוכלו לעמוד לאורך זמן במחיר המוצע. אל תשכחו לקרוא את הפרטים הקטנים של החזר המכשיר וההתנתקות כדי שלא תצטערו מאוחר יותר. כמו כן, הרבה בתי עסק מציעים מחירים מיוחדים לחיילים ואזרחים בשירות לאומי במגוון תחומים כגון מקומות בילוי, אתרי טיולים, חופי רחצה, חניונים ועוד. אם אתם לא בטוחים אם אתם זכאים להטבה, תמיד כדאי לשאול.

  6. לא נכנסים למינוס בבנק. לאחר שהבנתם מה ההכנסות וההוצאות שלכם, ודאו כי בכל חודש סך ההכנסות שלכם עולה על סך ההוצאות, כדי לא להיכנס לחוב בבנק. היעזרו במחשבון ניהול תקציב כדי לוודא שאתם מאוזנים. מינוס בחשבון הבנק הוא למעשה הלוואה בריבית גבוהה במיוחד, ולכן מומלץ להימנע מכך בכל מחיר. זה לא פשוט להתחמק מהמינוס כשמדובר במשכורת נמוכה, ולכן צריך להקפיד לערוך סדר עדיפויות, לתעדף את ההוצאות ולהיזהר מפיתויים.

  7. היזהרו מפיתויים. ההכנסה שלכם במהלך השירות היא נמוכה ולכן כדאי לקנות רק את מה שאתם באמת צריכים ולהימנע מפיתויים שאינכם יכולים להרשות לעצמכם. פעמים רבים בתחנות מרכזיות מפתים חיילים לקנות שעונים, טלפונים סלולריים, כרטיסי גירוד ועוד במחירים מופקעים – ואז אתם עלולים למצוא את עצמכם נכנסים לחובות רציניים. כמו כן, בנקים יציעו לכם לקחת הלוואות לסגירת המינוס או לפתוח פיקדונות לעתיד שלכם – שני הצעדים הללו אינם מומלצים לצעירים עם משכורת נמוכה יחסית, ומומלץ להימנע מהם.

טיפ קצר מהאוצר

חשבו מראש כמה תרצו להוציא על כל דבר בתחילת
החודש, בהתאם למשכורת וליציאות שלכם. אם אתם
חוזרים פעם בשבועיים הביתה, כנראה שרוב
ההוצאות שלכם יהיו דווקא בבסיס. אם אתם משרתים
בבסיס פתוח וחוזרים כל יום הבי​תה, הגבילו את סכום
הכסף ליציאות עם חברים. כך, בסוף החודש,
יהיה לכם קל לבדוק אם עמדתם ביעד
שהצבתם לעצמכם.

יוצאים מהמינוס

​אם בכל זאת חשבון הבנק במינוס, זה לא סוף העולם. ישנם מגוון כלים ופעולות שיכולים להחזיר את הפלוס לחשבון הבנק שלכם ואת החיוך לפרצופכם:

1. אל תתביישו לבקש עזרה. חיילים בשירות סדיר ומתנדבי השירות לאומי יכולים לפנות לשלל גורמים שתפקידם לסייע במקרה של מצוקה כלכלית. כך לדוגמא, מש"קיות הת"ש בצבא הוכשרו ללוות חיילים ליציאה מהמינוס, והן יוכלו לסייע לכם לעקוב אחרי החשבון שלכם באופן אפקטיבי. במקרה הצורך, אפילו יש להן אפשרות להעניק תלושי מזון, הלוואות, היתר עבודה אזרחית ועוד.

טיפ קצר מהאוצר

 
שימו לב כי אם אתם עובדים בעבודה אזרחית תוך
כדי השירות אסור לגבות מכם מס בריאות, הצבא
מממן זאת עבורכם.

זכרו, לפני שאתם מגיעים למצב בו אתם מקבלים מכתבים מעורכי דין ומהוצאה לפועל אתם פונים למש"קית הת"ש – היא יכולה לעזור לכם לסגור את העניינים האלה!

2. צמצמו בהוצאות. במהלך השירות, קשה בדרך כלל להגדיל את ההכנסות. ישנן דרכים רבות לצמצם בהוצאות מבלי לפגוע ברמת החיים – מסיבות בבית במקום מסיבות ופאבים, קניית בקבוק גדול בשק"ם במקום 5 פחיות שתייה במכונות, רכישות בשוק במקום מותגים בקניון וכו'. גם כאן, לכל מש"קיות הת"ש בצבא יש כלים רבים לסייע לכם לצמצם את ההוצאות, פנו אליהן.

3. שינוי קטן שווה הרבה. חשוב לזכור כי הוצאות קטנות כמו קניית פחיות במכונה או קניית סיגריות בשק"ם מצטברות בסוף החודש לכדי הוצאות גדולות. צמצום קטן בהוצאות אלו, יכול להסתכם בחיסכון של מאות ש"ח בסוף החודש:

היוםשינויחיסכון
8 סיגריות ביום4 סיגריות ביום120 ש"ח בחודש
4 סנדוויצ'ים בחנות נוחות4 סנדוויצ'ים בסופרמרקט40 ש"ח בחודש
2 פחיות שתייה ביום1 פחית שתייה ביום120 ש"ח בחודש
מנוי ישן בסלולרמנוי חדש בסלולר50 ש"ח בחודש

 

*המחירים הם לשם המחשה בלבד של החיסכון הצפוי, ואין להתייחס אליהם כאל המחירים הקובעים בשוק.

קראו עוד על איך לצאת מהמינוס​

חושבים על היום שאחרי

​זהו, אתם קרובים לסוף השירות ואולי כבר חושבים על הטיול שאחרי השחרור, אבל חשוב לא להיות שאננים ולהתכונן לעתיד. זכרו כי לאחר השחרור תזכו להטבות כלכליות רבות, שנועדו להקל על תקופת המעבר, אבל במקביל תעמדו בפני מספר החלטות חשובות הנוגעות לעבודה, ללימודים ולמגורים. 

  1. הכירו את זכויותיכם. חשוב לדעת בדיוק למה תהיו זכאים כשתשתחררו מהשירות הצבאי או הלאומי: מענק שחר​​ור, דמי ​פיקדון, סיוע משפטי חינם ושירותי ייעוץ והכוונה ייחודיים. המענק, המתקבל ישירות לחשבון הבנק, והפיקדון, שמיועד למטרות ייחודיות (לימודים, פתיחת עסק, קניית דירה ועוד), מהווים הכנסה חד פעמית גדולה. חשוב לעשות בהם שימוש חכם ויעיל ולא לבזבז את הכסף ללא מחשבה!
     
  2. הכירו את חובותיכם. מעבר לזכויות הרבות להן תהיו זכאים כשתשתחררו, חשוב לזכור כי יש גם מספר חובות, שעד עתה לא הכרתם, כגון תשלום מס בריאות ודמי ביטוח לאומיאם תבחרו להיות עובדים שכירים, תשלומים אלו יילקחו מכם באופן אוטומטי, אחרת חשוב ללכת לסניף ביטוח לאומי ולהסדיר הוראת קבע כדי לא להיכנס לחובות. בדקו את זכויותיכם וחובותיכם באתר הביטוח הלאומי.

  3. חפשו עבודה. עוד לפני השחרור כדאי לבחון אפשרויות תעסוקה המתאימות לכם, כאשר הכסף שתרוויחו יסייע לכם להתחיל את הפרק החדש בחייכם. זכרו כי אתם זכאים להטבות רבות לאחר השחרור כגון נקודות זיכוי מס, מענק על עבודה מועדפת ובמידת הצורך אף דמי אבטלה. היכנסו לעמוד המידע לחיילים משוחררים​ באתר רשות המסים כדי ללמוד על הטבות להן אתם זכאים ולאתר ביטוח לאומי כדי לקרוא על דמי אבטלה. מומלץ לקחת חלק בירידי תעסוקה יעודים שמתקיימים במיוחד בעבור משוחררים משירות צבאי ולאומי.

  4. חסכו. בין אם אתם רוצים לטייל לאחר השחרור או להתחיל ללמוד, זה הזמן להתחיל לחסוך. חשוב לזכור כי החיסכון אמור לשמש אתכם לכל המטרות שלכם ולכן אם אתם מוציאים את חלקו על טיול, חשוב לזכור לשמור גם כסף למטרות נוספות כגון לימודים, שכירת דירה ועוד. צפו בסרטון 'דבר ראשון – כסף לחיסכון'

  5. חישבו על מגורים. לאחר סיום השירות אתם יכולים להמשיך לגור עם ההורים או לחלופין לשכור דירה. אם אתם מעוניינים לשכור דירה, חשוב לוודא שאתם אכן מ​סוגלים לעמוד בכך. קראו מה באמת צריך לדעת כשעוברים דירה.

  6. רוצים ללמוד? רבים מהמשוחררים משירות צבאי או לאומי ממשיכים ללימודים אקדמיים או ללימודי תעודה. חשוב לבחון האם אופציה זו מתאימה בשבילכם וכן לבדוק מה הן אפשרויות הלימוד השונות. זכרו כי לאחר השחרור אתם זכאים לשלל הטבות ובזאת ייעוץ לימודים חינם, שימוש בדמי הפיקדון ללימודים וכן מימון מיוחד ללומדים בפריפריה, למתגוררים בפריפריה או לבעלי קשיים כלכליים.

  7. חושבים על עסק? אם תחליטו לפתוח עסק עצמאי תוכלו להיעזר בדמי הפיקדון וכן לקבל ייעוץ חינם והלוואות בתנאים מיוחדים מטעם היחידה להכוונת חיילים משוחררים. חשוב להיות ערים לסיכון הכלכלי הרב הטמון בפתיחת עסק עצמאי ולהתייעץ עם גורמים מקצועיים בטרם תקבלו החלטה כלשהי בעניין, כדאי לפנות לסניפי המעוף של משרד הכלכלה.