לכל אחד מאתנו צרכים, רצונות וחלומות רבים ומגוונים, החל מרכישת בגד ועד לחופשה בחו"ל או שיפוץ הבית. לאחר שאתם יודעים כיצד אתם מתנהלים כיום, תוכלו לבנות תקציב שימנע תשלומים מיותרים על חובות והלוואות, יקטין את הפער בין המצב שלכם כיום להיכן שהייתם רוצים להיות ויקרב אתכם להגשמת מטרות שהצבתם לעצמכם.
רשמו את כל ההוצאות וההכנסות שלכם בהווה ובעתיד – רשמו כל הוצאה שאתם מוציאים כיום, הוצאה עתידית שכבר התחייבתם אליה וכן כל מטרה שתרצו להגשים וכרוכה בכסף, בין אם כבר התחלתם לחסוך עבורה ובין אם לא. מטרה יכולה להיות החזר חובות, מסיבת בר מצווה לילד, שדרוג הרכב או הדירה, או כל דבר אחר. שימו לב שלא שכחתם אף הכנסה והוצאה, כולל הוצאות במזומן, בכרטיסי אשראי ובשיקים.
בחנו מהם סדרי העדיפויות שלכם – כולנו רוצים הכל ועכשיו. דרגו את ההוצאות לפי מידת הדחיפות ודרגת החשיבות בעיניכם. יש הוצאות שלא ניתן לוותר עליהן לחלוטין כגון הוצאות מחייה (מזון, חשמל, מים, דיור) והתחייבויות כגון החזרי הלוואות ותשלומים לגן של הילד. בחנו אלו הוצאות ומטרות ניתן לצמצם, לדחות או אף לוותר לחלוטין כדי להגשים מטרות חשובות בעיניכם ולעמוד במסגרת ההכנסות שלכם. תוכלו לבחון האם אתם מתנהלים לפי סדרי העדיפויות שלכם באמצעות מחשבון ניהול תקציב.
קבעו סכום חודשי מקסימלי עבור כל הוצאה –מומלץ להתחיל מקביעת סכום עבור כל אחת מההוצאות ההכרחיות (הוצאות מחיה, החזרי חובות), להמשיך בהקצאת סכומים להוצאות שהגדרתם כחשובות יותר וליתר ההוצאות, ולא לשכוח להשאיר גם סכום לחיסכון למטרות שהגדרתם. בכל שלב, לאחר שהחלטתם כמה כסף להקצות לכל סוג הוצאה, חשבו כמה כסף נשאר לכם לצורך ההוצאות האחרות. למשל, אם הקצתם 500 ₪ למזון מתוך 1,000 ₪ של ההכנסות שלכם, יישארו לכם 500 ש"ח נוספים לשאר ההוצאות.
ודאו כי יצרתם תקציב מאוזן – סכמו את סכומי ההוצאות המקסימליות שקבעתם וודאו כי סך ההוצאות המתוכננות, כולל החזר הלוואות וחיסכון אינו עולה על סך ההכנסות הצפויות. במידה שההוצאות שקבעתם עולות על סך ההכנסות, עליכם לבחון האם ביכולתכם לצמצם את ההוצאות שלכם או להרחיב את ההכנסות שלכם.
עצה
מדי חודש, מומלץ לשים מספיק כסף בצד עבור החלק היחסי
של הוצאות צפויות שמועד תשלומן אינו חודשי (עבור הוצאה
המתקיימת פעם ברבעון, חסכו בכל חודש שליש מסכום
ההוצאה, עבור הוצאה שנתית, חסכו בכל חודש 1:12 מסכום
ההוצאה וכך הלאה...).