איך להיערך נכון לקראת הפרישה?

 

למה חשוב להיערך לפרישה?

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​לפרישה מעבודה השלכות רבות, כמובן שגם בהיבט הכלכלי. ייתכנו שינויים בסגנון החיים, בעיסוקים וגם בהכנסות ובהוצאות.

לצד הרצון לשמור על אותה רמת חיים שהייתה טרם הפרישה והעלייה בתוחלת החיים, חשוב להיערך נכון. היערכו לפרישה מראש, תאמו ציפיות וכך תוכלו לשמור על החוסן הכלכלי שלכם ושל משפחתכם.

מה זה אומר להיערך לפרישה?

​ב​שלב ההיערכות לפרישה עליכם להבין את האתגרים, השאיפות, הרצונות והאפשרויות בשגרת החיים החדשה. כדאי לדעת את זכויותיכם במעמד החדש, להתייעץ עם בני משפחה וחברים ואף להיעזר באנשי מקצוע. היערכות מקדימה לפני הפרישה יכולה לחסוך לכם הרבה מאוד כסף!

זכרו, סגנון החיים מושפע מתכנון כלכלי, ולכן מומלץ לבצע תיאום ציפיות עם בני המשפחה בנוגע לעזרה כספית, לעזרה שאינה תמורת כסף ולניהול הפנאי​.

​בשנים הראשונות לאחר הפרישה ​מעבודה יש שרוצים לטייל או לפתח תחביבים חדשים. אחרים רוצים להחליף את המכונית או לחדש את המטבח, ויש שרוצים לשנות את מקום המגורים משיקולים של נוחות או סיוע לילדים. האם תעבדו תמורת שכר, או שאולי תתנדבו? האם תזכו ליהנות מחיי פנאי מגוונים? תעזרו לבני משפחה? או שילוב של כמה מאפשרויות אלה ואחרות. 

לאחר שתבינו את המשמעות הכספית של הבחירות שלכם, בדקו אם הן אפשריות לאור ההכנסות החדשות שלכם. ייתכן ויהיה עליכם להתרגל להוציא פחות, לקבל החלטות מורכבות, או שתצטרכו להגדיל את ההכנסות העתידיות באמצעות עבודה.
בידקו מהו השימוש הנכון במקורות הפיננסיים שלכם למימון השלבים והצרכים השונים במשך השנים הקרובות. חשוב לא להסתפק בתכנון ל-5 השנים הקרובות אלא להשקיף גם לעבר העתיד הרחוק יותר.

ניתן להגדיל את ההכנסה הצפויה בתקופה שלאחר הפרישה באמצעות האפשרויות הבאות: עבודה בשכר, הגדלת החיסכון הפנסיוני ​והפרטי וגם על ידי דחיית מועד קבלת הקצבאות השונות הן מהחיסכון הפנסיוני והן מהביטוח הלאומי. דחיית מועד קבלת הקצבה​ (מהחיסכון הפנסיוני, הפרטי ומהביטוח הלאומי) עשויה להגדיל את סכום הקצבה החודשית.

​​הכירו את כל הנכסים שלכם (בית, השקעות פיננסיות, נדל"ן, חסכונות פנסיונים ואחרים) ובדקו את השווי שלהם ואת ההכנסות שניתן יהיה לקבל מהם באופן חד פעמי או שוטף.
בדקו מתי תוכלו למשוך קצבה או סכום חד פעמי מהחסכונות הפנסיוניים שלכם. קראו עוד על "מה חשוב לשאול את היועצים הפנסיונים".המשיכו לנהל את החיסכון הפנסיוני שלכם, בין אם אתם ממשיכים להפקיד או מתחילים למשוך קצבאות. בדקו מה גובה דמי הניהול שאתם משלמים, ערכו משא ומתן להפחתתם עד כמה שאפשר. 

בידקו האם אתם זכאים לקצבת זקנה באתר "כל זכות", בהתאם לגילכם ולגובה ההכנסה שלכם. בדקו מתי תוכלו לקבל את קצבת הזקנה​ ללא קשר להכנסות ומה יהיה סכום הקצבה החודשית.

קיצבת זקנה משולמת באופן אוטמטי רק לאחר שתגיעו לגיל בו זכאים לקיצבת זקנה ללא תלות בהכנסה. לפני כן, אם אתם כבר זכאים לקיצבת זקנה בהתאם לגיל ולהכנסה, עליכם לתבוע את הקיצבה באמצעות טפסים הנמצאים באתר הביטוח הלאומי. צפו בסרטון הדרכה למילוי הטפסים.

הידעתם?


​גיל הזכאות לקצבת זקנה
- קיימים שני מועדים לצורך חישוב הזכאות לקבלת קצבת זקנה:

1. זכאות מגיל הפרישה - מותנית במבחן הכנסות. ויש לתבוע אותה מהביטוח הלאומי באמצעות טפסים שבאתר המוסד לביטוח הלאומי​.

2. גיל הזכאות המוחלט - ללא תלות במבחן הכנסות. ניתן להיעזר במחשבון לבדיקת הכנסה מותרת וזכאות לקצבת זקנה ובמחשבון לחישוב גיל הזכאות לקצבת זקנה באתר המוסד לביטוח לאומי.

עבור כל שנה שהמבוטח אינו מקבל קצבת זקנה בין גיל הפרישה לגיל הזכאות המוחלט לקצבת זקנה (בשל הכנסות גבוהות מעבודה), הוא יהיה זכאי לתוספת בשיעור של 5%. ​


​הגדלת הכנסות

לא מעט פנסיונרים חוששים שהחסכונות לא יספיקו והקצבאות יהיה נמוכות מכדי לממן את ההוצאות. אם תמשיכו לעבוד תוכלו לדחות את מועד השימוש בכספי החיסכון שצברתם כדי שהחסכונות יספיקו לזמן ארוך יותר. ייתכן שהאפשרות להמשיך לעבוד כדאית גם בזכות הטבות במיסוי על הכנסותיו של מי שמגיע לגיל פרישה. קראו עוד בדף: הגעתם לפנסיה? כך תגדילו הכנסות וכן בפורטל עבודה בגיל השלישי.

הגדלת חיסכון והשקעות

תוחלת החיים עולה, ובימינו רבים מגיעים לשנתם התשעים ואף יותר מכך – נסו להשקיע חלק מהנכסים כך שערכם יעלה לאורך זמן. פזרו את השקעותיכם בין מספר רב של נכסים ואפיקי השקעה. כך יהיה סיכוי כי ההון שלכם ישמור על ערכו גם אם תהיה אינפלציה (אינפלציה שוחקת את ערכו של הכסף, ולכן אם סכום הקצבאות שלכם יישאר זהה, תוכלו לקנות בהם פחות מוצרים ושירותים). 

פירעון הלוואות

אם לקראת הפרישה צפויה ירידה בהכנסות או עלייה בהוצאות, כדאי לפרוע את כל ההלוואות שעדיין יש לכם, ודאו כי ​אתם לא פורעים את ההלוואות באמצעות הלוואות חדשות או באמצעות שימוש בכספי חיסכון ​שמיועד לממן את ההוצאות שלכם לאחר הפרישה. אם תפרעו הלוואות קודמות באמצעות חלק מכספי החיסכון הפנסיוני או באמצעות לקיחת הלוואה כנגדו, הסכום שממנו ישלמו לכם קצבה פנסיונית עלול להתכווץ וכן עלול לפחות הסכום שיעמוד לרשות היורשים שלכם.

מיסוי
על הכנסותיהם של אזרחים ותיקים חלים שיעורי מס שונים, בהתאם לגילם, למקור הכנסתם ולסך כל הכנסותיהם. קצבת הזקנה​ מהביטוח הלאומי פטורה ממס וקצבת פנסיה מחיסכון פנסיוני עשויה להיות פטורה ממס או חייבת במס בשיעור מופחת. כדאי שתקבלו ייעוץ לגבי שיעורי המס הנכונים והמתאימים לגילכם ולסך ההכנסות שלכם, ויתכן שתרצו להתאים את מקורות ההכנסה שלכם לתקנות המיסוי.

ניהול השקעות באמצעות מומחים

ניהול כלכלי נכון בשנות הפרישה עשוי להיות מורכב גם לבעלי השכלה פיננסית. גורמים רבים ינסו לשכנע אתכם לתת להם להשקיע את כספיכם או למכור לכם מוצרים ושירותים שאינכם זקוקים להם. אל תתפתו להבטחות לתשואות גבוהות במוצרי השקעה שאינם ברורים לכם ואינם נגישים לכם. היו ערניים ובדקו בזהירות שלא מדובר בהונאה או התחזות. בדקו האם מי שעומד מולכם בעל רישיון (השקעות, פנסיה, ביטוח, ייעוץ, מס, תיווך נדל"ן) וקבלו המלצות רק ממי שאתם סומכים עליו. וודאו כי אתם מבינים את אופי ההשקעה, את התשואה הצפויה ואת הסיכון הגלום בה. חפשו יועץ השקעות​ שיתאים את ההשקעה לצרכים והמטרות שלכם וייקח בחשבון את תקנות המיסוי הרלוונטיות להשקעות ולגילכם.

ביטוח

בידקו איזה פוליסות ביטוח​ יש לכם, מי המוטבים ומהם סכומי הפיצוי ​המובטחים. רבים מחזיקים ביותר ביטוחים מאשר הם צריכים ולכן בטלו ביטוחים כפולים או מיותרים והתאימו את הביטוחים לצרכים שלכם.

לדוגמא, אם אין בני משפחה שתלויים בכם כלכלית, יתכן ואינכם זקוקים לביטוח חיים. אם יש בידכם אמצעים להתגבר על נזק שעלול לפגוע ברכושכם, אינכם זקוקים לביטוח עבורו. כמו כן, בידקו שאינכם משלמים עבור ביטוחים שתוקפם פג לאחר גיל מסוים.

​כדאי לקבל יעוץ והכוונה בלתי תלויים כדי לקבל את ההחלטות החשובות שלהלן:

  1. האם תוכלו להגדיל הקצבה הצפויה (באמצעות המשך ההפקדות לחיסכון פנסיוני מחד ודחיית גיל קבלת הקצבאות מאידך), אם תמשיכו לעבוד בעבודה הנוכחית או באחרת?
  2. איזה פעולות עליכם לבצע ומתי, כדי להינות מהטבות המיסוי ולהמנע ממיסוי יתר?
  3. להיכן כדאי לכם להעביר את החיסכון הפנסיוני? בייחוד קופות גמל ​וקרנות השתלמות (ואולי גם חיסכון פרטי) כדי לקבל קצבה מקסימלית ולשמר ככל האפשר את זכויות היורשים שלכם.
  4. האם ניתן ורצוי לקחת מהחיסכון הפנסיוני סכום חד פעמי גדול בתוספת קצבה או להעדיף קצבה מקסימלית?

​כדי לשמור על החוסן הכלכלי שלכם ושל משפחתכם גם לאחר הפרישה, עליכם לתכנן ולהבין מראש את המציאות הכלכלית שלכם לאחר הפרישה. האם ההכנסות מכל המקורות שיעמדו לרשותכם לאחר הפרישה יוכלו לממן את אורח החיים הדרוש?

לשם כך עליכם להעריך:

​​​​​כמה כסף אתם מוציאים כיום, מה יהיו השינויים הצפויים בהוצאותיכם לאחר הפרישה וכמה יעלה לקיים את אורח החיים המתאים לכם לאחר הפרישה.
כמה כסף יש לכם כיום וכמה עשויה להיות הכנסתכם מכל המקורות לאחר הפרישה.

שאלו את עצמכם כמה שאלות, שהתשובות להן ישקפו את הצרכים, הרצונות, האילוצים, ההרגלים והתוכניות שלכם בהתאם לסגנון החיים שתרצו לקיים. להלן שאלות לדוגמה שעליכם לשאול את עצמכם על מנת להכין תקציב מציאותי ככל האפשר: אם תעברו למקום מגורים אחר, אולי ליד הילדים או קרוב למקום עבודה חדש, מה יהיו ההוצאות בבית החדש? האם תזדקקו למכונית? ואם כן, האם מכונית אחת או אולי שתיים? האם הזכויות שלכם יקטינו חלק מההוצאות?​
המשיכו את ההיערכות עד שתגיעו לאיזון בין ההכנסות הצפויות להוצאות הצפויות כולל חיסכון להוצאות גדולות יחסית בעתיד ולהוצאות לא מתוכננות. למשל, מתנות לאירועים במשפחה הקרובה והמורחבת, נסיעות וחופשות, תיקונים בבית, החלפת מכונית, הוצאות בריאות, רכישת מכשירים חשמליים ועוד.​​​

אם יש לכם שותפים האחראים להכנסות או להוצאות, רצוי שיהיו שותפים לתוכנית ולביצועה. תיאום ציפיות עשוי למנוע לחצים שיגרמו להגדלה בהוצאות או לירידה בהכנסות.

ליישום התנהלות באמצעות תקציב קראו עוד על ניהול תקציב – בקלות ובפשטות ופעלו לפי השלבים שלהלן:

במחשבון התקציב הכניסו ללשוניות ההוצאות השונות את הסכומים הדרושים לקיים את סגנון החיים שתיארתם לעצמכם.

בלשונית "כמה כסף נכנס" במחשבון התקציב רישמו את כל מקורות ההכנסה הצפויים. מקורות הכנסה אפשריים: קצבת זקנה מהביטוח הלאומי, הכנסה מעבודה (כשכיר/ה ן/או כעצמאי/ת), פנסיה ממקום העבודה, פנסיה מחיסכון פנסיוני, הכנסות מנכסים (ניירות ערך, נדל"ן, עסק), קצבאות אחרות, תמיכה מבני משפחה.

הביטו בלשונית "מהי השורה התחתונה" וראו האם ההכנסות יאפשרו לקיים את סגנון החיים שתיארתם לעצמכם. אם לא, בדקו תרחישים של הגדלת הכנסות ו/או הקטנת ההוצאות עד שההכנסות הצפויות יהיו גבוהות מההוצאות הצפויות.

 בדקו את ההוצאות שלכם ושפרו את ההתנהלות הצרכנית שלכם. ערכו סקר שוק​ והשוו מחירים ואולי תצליחו להקטין את ההוצאות. על מנת להקטין את ההוצאות כדאי לבדוק כי בחשבון הבנק שלכם עודכנה ההגדרה שלכם לגמלאי/ת וכך תזכו להנחה בעמלות​ וכן להחזרי מס שינוכה מחשבונכם על רווחים בניירות ערך. קראו עוד על מהו שירות המסלולים בבנק. הכינו תוכנית פיננסית משוערת לטווח הבינוני והארוך. 

שימו לב!

לא ניתן להוציא לאורך זמן יותר מההכנסות. 
אם תילוו (תקחו הלוואה) יהיה עליכם להחזיר בעתיד את
 ההלוואה, ואם תשתמשו בחיסכון, ייתכן ולא תוכלו לממן
הוצאות גדולות או לא מתוכננות
​.
 

סיפור מקרה

התוכנית הפיננסית של משה ודורית

דורית ומשה הם בני 60 ומתכננים לפרוש מעבודתם בהתאם לגיל הפרישה המינימלי, דורית בגיל 62 ומשה בגיל 67, אך הם מודעים לכך שהם עלולים לאבד את מקום עבודתם אם המעסיקים שלהם יחליטו לפטרם.

התוכנית שלהם מפרטת כיצד יממנו בתקופה שלאחר פרישתם מעבודתם את הוצאותיהם בעזרת הנכסים וההכנסות שלהם. 
הם מיעדים 50 אלף ₪ לעזור לביתם הצעירה שעדיין לומדת במכללה, במימון שכר הלימוד ודמי מחיה בשנתיים הקרובות. לחלומם לטיול גדול בארה"ב הם מקצים 50 אלף ₪ מתוך החיסכון הפרטי שלהם. ההכנסות החודשיות - קצבת הזקנה והקצבה מהחסכונות הפנסיונים של שניהם מיועדות לשלם את הוצאות המחיה השוטפות שלהם.

דורית ומשה מבינים, כי למרות שעדיין אינם מוכנים לבצע שינוי 
במקום המגורים, כי יהיה עליהם לשקול מכירת דירתם 
או קבלת משכנתא הפוכה למקרה שירצו לעבור בגיל מבוגר
 יותר לדיור מוגן. למקרה שחלילה יזדקקו לסיעוד, יש לכל
אחד מהם ביטוח שאמור לשלם כ- 5,000 ₪ לחודש
למשך 60 חודשים   (5 שנים). ​​

​התעדכנו בגיל ובהכנסה המקנים לכם זכאות לקצבת זקנה שמשתנים מעת לעת. בנוסף בדקו האם הנכם זכאים לקצבה נוספת מהביטוח הלאומי, כמו למשל הבטחת הכנסה או קצבת שאירים.

הממשלה, הרשויות המקומיות ועוד נותני שירותים (ארנונה, מים, קופת חולים, תחבורה ציבורית, בנקים וכד) עשויים להעניק לכם הנחות החל מגיל מסוים. כרטיס "אזרח ותיק" המונפק על ידי המשרד לשוויון חברתי מקנה הנחות בתחבורה ציבורית, בקופת החולים, בכניסות לאתרים ועוד. בדקו האם אתם זכאים לכרטיס והשתמשו בהטבות שאתם זכאים להן. 

שימו לב!

לקבלת "כרטיס אזרח ותיק" פנו למשרד לשוויון חברתי
בטלפון: 02-6547025 או 8840*
(בין השעות 16:00-08:00)
דוא"ל:
EZRACH.VATIK@pmo.gov.il

מידע נוסף ניתן למצוא בקישורים הבאים:

​​המשרד לשוויון חברתי (לשעבר: המשרד לאזרחים ותיקים).

כל זכות: פורטל אזרחים ותיקים ופנסיונרים.

כל זכות: זיקנה והזדקנות.

 קצבאות הביטוח הלאומי: מחלקות היעוץ לקשיש בביטוח הלאומי .

טיפים

לעיתים כדאי לדחות את מועד קבלת קצבת הזקנה מהביטוח הלאומי כמו גם את מועד תחילת קבלת הקצבה מהחיסכון הפנסיוני, שכן דחיהי כזו עשויה להגדיל את הסכום החודשי שתקבלו. בדקו את הנושא עם מומחה לענייני מיסוי (וודאו שהוא מתמחה בתחום המיסוי הפנסיוני) ועם יועץ פנסיוני המורשה על ידי רשות שוק ההון. את רשימת היועצים ניתן למצוא באתר רשות שוק ההון / לשכת היועצים הפנסיונים. קראו עוד בדף "מה חשוב לשאול את היועצים הפנסיונים".

יש להעביר חיסכון פנסיוני שנצבר בקופת גמל ובקרנות השתלמות שאינן משלמות קצבאות יש להעביר לחברת ביטוח או גוף מוסדי שכן משלם קצבאות . קבלו ייעוץ בלתי תלוי ובחרו בהחלטה המתאימה לכם, ערכו סקר שוק לגבי דמי הניהול ורק אז תבחרו לאן להעביר את כספכם.

בחלק ממוצרי החיסכון הפנסיוני תצטרכו לשקול האם להבטיח במקרה פטירה שיורשיכם יקבלו חלק מהחיסכון שלא נוצל (ביטוח מינימום קצבאות). בדקו אפשרות זו עם יועץ פנסיוני וחשבו בכמה תקטן ה קצבה החודשית שלכם.קיים קשר בין השיקולים הכספיים לשיקולי התעסוקה והפנאי ולעיתים יש להתחשב גם בשיקולים הבריאותיים, ובאילוצים משפחתיים.

היו ערים לאפשרות שלאחר הפרישה יתכן ותידרשו לצמצום כלכלי שעלול להביא עמו גם שינוי חברתי ובהערכה העצמית שלכם.

שוחחו עם בני המשפחה הקרובה והמורחבת על השינויים הצפויים. שתפו אותם בחלומות ובאפשרויות שלכם ותאמו עימם ציפיות הדדיות בקשר לכסף ופנאי בתקופה הקרובה ובעתיד.​ וצפו בסרטון מי שנערך בזמן מגיע לפרישה מוכן​.

 

 איזה סגנון חיים תרצו לאחר הפרישה?

​בשנים הראשונות לאחר הפרישה ​מעבודה יש שרוצים לטייל או לפתח תחביבים חדשים. אחרים רוצים להחליף את המכונית או לחדש את המטבח, ויש שרוצים לשנות את מקום המגורים משיקולים של נוחות או סיוע לילדים. האם תעבדו תמורת שכר, או שאולי תתנדבו? האם תזכו ליהנות מחיי פנאי מגוונים? תעזרו לבני משפחה? או שילוב של כמה מאפשרויות אלה ואחרות. 

לאחר שתבינו את המשמעות הכספית של הבחירות שלכם, בדקו אם הן אפשריות לאור ההכנסות החדשות שלכם. ייתכן ויהיה עליכם להתרגל להוציא פחות, לקבל החלטות מורכבות, או שתצטרכו להגדיל את ההכנסות העתידיות באמצעות עבודה.
בידקו מהו השימוש הנכון במקורות הפיננסיים שלכם למימון השלבים והצרכים השונים במשך השנים הקרובות. חשוב לא להסתפק בתכנון ל-5 השנים הקרובות אלא להשקיף גם לעבר העתיד הרחוק יותר.

​הנכסים שלכם - בית, השקעות וחסכונות

ניתן להגדיל את ההכנסה הצפויה בתקופה שלאחר הפרישה באמצעות האפשרויות הבאות: עבודה בשכר, הגדלת החיסכון הפנסיוני ​והפרטי וגם על ידי דחיית מועד קבלת הקצבאות השונות הן מהחיסכון הפנסיוני והן מהביטוח הלאומי. דחיית מועד קבלת הקצבה​ (מהחיסכון הפנסיוני, הפרטי ומהביטוח הלאומי) עשויה להגדיל את סכום הקצבה החודשית.

​​הכירו את כל הנכסים שלכם (בית, השקעות פיננסיות, נדל"ן, חסכונות פנסיונים ואחרים) ובדקו את השווי שלהם ואת ההכנסות שניתן יהיה לקבל מהם באופן חד פעמי או שוטף.
בדקו מתי תוכלו למשוך קצבה או סכום חד פעמי מהחסכונות הפנסיוניים שלכם. קראו עוד על "מה חשוב לשאול את היועצים הפנסיונים".המשיכו לנהל את החיסכון הפנסיוני שלכם, בין אם אתם ממשיכים להפקיד או מתחילים למשוך קצבאות. בדקו מה גובה דמי הניהול שאתם משלמים, ערכו משא ומתן להפחתתם עד כמה שאפשר. 

בידקו האם אתם זכאים לקצבת זקנה באתר "כל זכות", בהתאם לגילכם ולגובה ההכנסה שלכם. בדקו מתי תוכלו לקבל את קצבת הזקנה​ ללא קשר להכנסות ומה יהיה סכום הקצבה החודשית.

קיצבת זקנה משולמת באופן אוטמטי רק לאחר שתגיעו לגיל בו זכאים לקיצבת זקנה ללא תלות בהכנסה. לפני כן, אם אתם כבר זכאים לקיצבת זקנה בהתאם לגיל ולהכנסה, עליכם לתבוע את הקיצבה באמצעות טפסים הנמצאים באתר הביטוח הלאומי. צפו בסרטון הדרכה למילוי הטפסים.

הידעתם?


​גיל הזכאות לקצבת זקנה
- קיימים שני מועדים לצורך חישוב הזכאות לקבלת קצבת זקנה:

1. זכאות מגיל הפרישה - מותנית במבחן הכנסות. ויש לתבוע אותה מהביטוח הלאומי באמצעות טפסים שבאתר המוסד לביטוח הלאומי​.

2. גיל הזכאות המוחלט - ללא תלות במבחן הכנסות. ניתן להיעזר במחשבון לבדיקת הכנסה מותרת וזכאות לקצבת זקנה ובמחשבון לחישוב גיל הזכאות לקצבת זקנה באתר המוסד לביטוח לאומי.

עבור כל שנה שהמבוטח אינו מקבל קצבת זקנה בין גיל הפרישה לגיל הזכאות המוחלט לקצבת זקנה (בשל הכנסות גבוהות מעבודה), הוא יהיה זכאי לתוספת בשיעור של 5%. ​


​הגדלת הכנסות

לא מעט פנסיונרים חוששים שהחסכונות לא יספיקו והקצבאות יהיה נמוכות מכדי לממן את ההוצאות. אם תמשיכו לעבוד תוכלו לדחות את מועד השימוש בכספי החיסכון שצברתם כדי שהחסכונות יספיקו לזמן ארוך יותר. ייתכן שהאפשרות להמשיך לעבוד כדאית גם בזכות הטבות במיסוי על הכנסותיו של מי שמגיע לגיל פרישה. קראו עוד בדף: הגעתם לפנסיה? כך תגדילו הכנסות וכן בפורטל עבודה בגיל השלישי.

הגדלת חיסכון והשקעות

תוחלת החיים עולה, ובימינו רבים מגיעים לשנתם התשעים ואף יותר מכך – נסו להשקיע חלק מהנכסים כך שערכם יעלה לאורך זמן. פזרו את השקעותיכם בין מספר רב של נכסים ואפיקי השקעה. כך יהיה סיכוי כי ההון שלכם ישמור על ערכו גם אם תהיה אינפלציה (אינפלציה שוחקת את ערכו של הכסף, ולכן אם סכום הקצבאות שלכם יישאר זהה, תוכלו לקנות בהם פחות מוצרים ושירותים). 

פירעון הלוואות

אם לקראת הפרישה צפויה ירידה בהכנסות או עלייה בהוצאות, כדאי לפרוע את כל ההלוואות שעדיין יש לכם, ודאו כי ​אתם לא פורעים את ההלוואות באמצעות הלוואות חדשות או באמצעות שימוש בכספי חיסכון ​שמיועד לממן את ההוצאות שלכם לאחר הפרישה. אם תפרעו הלוואות קודמות באמצעות חלק מכספי החיסכון הפנסיוני או באמצעות לקיחת הלוואה כנגדו, הסכום שממנו ישלמו לכם קצבה פנסיונית עלול להתכווץ וכן עלול לפחות הסכום שיעמוד לרשות היורשים שלכם.

מיסוי
על הכנסותיהם של אזרחים ותיקים חלים שיעורי מס שונים, בהתאם לגילם, למקור הכנסתם ולסך כל הכנסותיהם. קצבת הזקנה​ מהביטוח הלאומי פטורה ממס וקצבת פנסיה מחיסכון פנסיוני עשויה להיות פטורה ממס או חייבת במס בשיעור מופחת. כדאי שתקבלו ייעוץ לגבי שיעורי המס הנכונים והמתאימים לגילכם ולסך ההכנסות שלכם, ויתכן שתרצו להתאים את מקורות ההכנסה שלכם לתקנות המיסוי.

ניהול השקעות באמצעות מומחים

ניהול כלכלי נכון בשנות הפרישה עשוי להיות מורכב גם לבעלי השכלה פיננסית. גורמים רבים ינסו לשכנע אתכם לתת להם להשקיע את כספיכם או למכור לכם מוצרים ושירותים שאינכם זקוקים להם. אל תתפתו להבטחות לתשואות גבוהות במוצרי השקעה שאינם ברורים לכם ואינם נגישים לכם. היו ערניים ובדקו בזהירות שלא מדובר בהונאה או התחזות. בדקו האם מי שעומד מולכם בעל רישיון (השקעות, פנסיה, ביטוח, ייעוץ, מס, תיווך נדל"ן) וקבלו המלצות רק ממי שאתם סומכים עליו. וודאו כי אתם מבינים את אופי ההשקעה, את התשואה הצפויה ואת הסיכון הגלום בה. חפשו יועץ השקעות​ שיתאים את ההשקעה לצרכים והמטרות שלכם וייקח בחשבון את תקנות המיסוי הרלוונטיות להשקעות ולגילכם.

ביטוח

בידקו איזה פוליסות ביטוח​ יש לכם, מי המוטבים ומהם סכומי הפיצוי ​המובטחים. רבים מחזיקים ביותר ביטוחים מאשר הם צריכים ולכן בטלו ביטוחים כפולים או מיותרים והתאימו את הביטוחים לצרכים שלכם.

לדוגמא, אם אין בני משפחה שתלויים בכם כלכלית, יתכן ואינכם זקוקים לביטוח חיים. אם יש בידכם אמצעים להתגבר על נזק שעלול לפגוע ברכושכם, אינכם זקוקים לביטוח עבורו. כמו כן, בידקו שאינכם משלמים עבור ביטוחים שתוקפם פג לאחר גיל מסוים.

​כדאי לקבל יעוץ והכוונה בלתי תלויים כדי לקבל את ההחלטות החשובות שלהלן:

  1. האם תוכלו להגדיל הקצבה הצפויה (באמצעות המשך ההפקדות לחיסכון פנסיוני מחד ודחיית גיל קבלת הקצבאות מאידך), אם תמשיכו לעבוד בעבודה הנוכחית או באחרת?
  2. איזה פעולות עליכם לבצע ומתי, כדי להינות מהטבות המיסוי ולהמנע ממיסוי יתר?
  3. להיכן כדאי לכם להעביר את החיסכון הפנסיוני? בייחוד קופות גמל ​וקרנות השתלמות (ואולי גם חיסכון פרטי) כדי לקבל קצבה מקסימלית ולשמר ככל האפשר את זכויות היורשים שלכם.
  4. האם ניתן ורצוי לקחת מהחיסכון הפנסיוני סכום חד פעמי גדול בתוספת קצבה או להעדיף קצבה מקסימלית?

היערכות לניהול שוטף של הכסף שלכם

​כדי לשמור על החוסן הכלכלי שלכם ושל משפחתכם גם לאחר הפרישה, עליכם לתכנן ולהבין מראש את המציאות הכלכלית שלכם לאחר הפרישה. האם ההכנסות מכל המקורות שיעמדו לרשותכם לאחר הפרישה יוכלו לממן את אורח החיים הדרוש?

לשם כך עליכם להעריך:

​​​​​כמה כסף אתם מוציאים כיום, מה יהיו השינויים הצפויים בהוצאותיכם לאחר הפרישה וכמה יעלה לקיים את אורח החיים המתאים לכם לאחר הפרישה.
כמה כסף יש לכם כיום וכמה עשויה להיות הכנסתכם מכל המקורות לאחר הפרישה.

שאלו את עצמכם כמה שאלות, שהתשובות להן ישקפו את הצרכים, הרצונות, האילוצים, ההרגלים והתוכניות שלכם בהתאם לסגנון החיים שתרצו לקיים. להלן שאלות לדוגמה שעליכם לשאול את עצמכם על מנת להכין תקציב מציאותי ככל האפשר: אם תעברו למקום מגורים אחר, אולי ליד הילדים או קרוב למקום עבודה חדש, מה יהיו ההוצאות בבית החדש? האם תזדקקו למכונית? ואם כן, האם מכונית אחת או אולי שתיים? האם הזכויות שלכם יקטינו חלק מההוצאות?​
המשיכו את ההיערכות עד שתגיעו לאיזון בין ההכנסות הצפויות להוצאות הצפויות כולל חיסכון להוצאות גדולות יחסית בעתיד ולהוצאות לא מתוכננות. למשל, מתנות לאירועים במשפחה הקרובה והמורחבת, נסיעות וחופשות, תיקונים בבית, החלפת מכונית, הוצאות בריאות, רכישת מכשירים חשמליים ועוד.​​​

אם יש לכם שותפים האחראים להכנסות או להוצאות, רצוי שיהיו שותפים לתוכנית ולביצועה. תיאום ציפיות עשוי למנוע לחצים שיגרמו להגדלה בהוצאות או לירידה בהכנסות.

ליישום התנהלות באמצעות תקציב קראו עוד על ניהול תקציב – בקלות ובפשטות ופעלו לפי השלבים שלהלן:

במחשבון התקציב הכניסו ללשוניות ההוצאות השונות את הסכומים הדרושים לקיים את סגנון החיים שתיארתם לעצמכם.

בלשונית "כמה כסף נכנס" במחשבון התקציב רישמו את כל מקורות ההכנסה הצפויים. מקורות הכנסה אפשריים: קצבת זקנה מהביטוח הלאומי, הכנסה מעבודה (כשכיר/ה ן/או כעצמאי/ת), פנסיה ממקום העבודה, פנסיה מחיסכון פנסיוני, הכנסות מנכסים (ניירות ערך, נדל"ן, עסק), קצבאות אחרות, תמיכה מבני משפחה.

הביטו בלשונית "מהי השורה התחתונה" וראו האם ההכנסות יאפשרו לקיים את סגנון החיים שתיארתם לעצמכם. אם לא, בדקו תרחישים של הגדלת הכנסות ו/או הקטנת ההוצאות עד שההכנסות הצפויות יהיו גבוהות מההוצאות הצפויות.

 בדקו את ההוצאות שלכם ושפרו את ההתנהלות הצרכנית שלכם. ערכו סקר שוק​ והשוו מחירים ואולי תצליחו להקטין את ההוצאות. על מנת להקטין את ההוצאות כדאי לבדוק כי בחשבון הבנק שלכם עודכנה ההגדרה שלכם לגמלאי/ת וכך תזכו להנחה בעמלות​ וכן להחזרי מס שינוכה מחשבונכם על רווחים בניירות ערך. קראו עוד על מהו שירות המסלולים בבנק. הכינו תוכנית פיננסית משוערת לטווח הבינוני והארוך. 

שימו לב!

לא ניתן להוציא לאורך זמן יותר מההכנסות. 
אם תילוו (תקחו הלוואה) יהיה עליכם להחזיר בעתיד את
 ההלוואה, ואם תשתמשו בחיסכון, ייתכן ולא תוכלו לממן
הוצאות גדולות או לא מתוכננות
​.
 

סיפור מקרה

התוכנית הפיננסית של משה ודורית

דורית ומשה הם בני 60 ומתכננים לפרוש מעבודתם בהתאם לגיל הפרישה המינימלי, דורית בגיל 62 ומשה בגיל 67, אך הם מודעים לכך שהם עלולים לאבד את מקום עבודתם אם המעסיקים שלהם יחליטו לפטרם.

התוכנית שלהם מפרטת כיצד יממנו בתקופה שלאחר פרישתם מעבודתם את הוצאותיהם בעזרת הנכסים וההכנסות שלהם. 
הם מיעדים 50 אלף ₪ לעזור לביתם הצעירה שעדיין לומדת במכללה, במימון שכר הלימוד ודמי מחיה בשנתיים הקרובות. לחלומם לטיול גדול בארה"ב הם מקצים 50 אלף ₪ מתוך החיסכון הפרטי שלהם. ההכנסות החודשיות - קצבת הזקנה והקצבה מהחסכונות הפנסיונים של שניהם מיועדות לשלם את הוצאות המחיה השוטפות שלהם.

דורית ומשה מבינים, כי למרות שעדיין אינם מוכנים לבצע שינוי 
במקום המגורים, כי יהיה עליהם לשקול מכירת דירתם 
או קבלת משכנתא הפוכה למקרה שירצו לעבור בגיל מבוגר
 יותר לדיור מוגן. למקרה שחלילה יזדקקו לסיעוד, יש לכל
אחד מהם ביטוח שאמור לשלם כ- 5,000 ₪ לחודש
למשך 60 חודשים   (5 שנים). ​​

הזכויות שלכם

​התעדכנו בגיל ובהכנסה המקנים לכם זכאות לקצבת זקנה שמשתנים מעת לעת. בנוסף בדקו האם הנכם זכאים לקצבה נוספת מהביטוח הלאומי, כמו למשל הבטחת הכנסה או קצבת שאירים.

הממשלה, הרשויות המקומיות ועוד נותני שירותים (ארנונה, מים, קופת חולים, תחבורה ציבורית, בנקים וכד) עשויים להעניק לכם הנחות החל מגיל מסוים. כרטיס "אזרח ותיק" המונפק על ידי המשרד לשוויון חברתי מקנה הנחות בתחבורה ציבורית, בקופת החולים, בכניסות לאתרים ועוד. בדקו האם אתם זכאים לכרטיס והשתמשו בהטבות שאתם זכאים להן. 

שימו לב!

לקבלת "כרטיס אזרח ותיק" פנו למשרד לשוויון חברתי
בטלפון: 02-6547025 או 8840*
(בין השעות 16:00-08:00)
דוא"ל:
EZRACH.VATIK@pmo.gov.il

מידע נוסף ניתן למצוא בקישורים הבאים:

​​המשרד לשוויון חברתי (לשעבר: המשרד לאזרחים ותיקים).

כל זכות: פורטל אזרחים ותיקים ופנסיונרים.

כל זכות: זיקנה והזדקנות.

 קצבאות הביטוח הלאומי: מחלקות היעוץ לקשיש בביטוח הלאומי .

טיפים

לעיתים כדאי לדחות את מועד קבלת קצבת הזקנה מהביטוח הלאומי כמו גם את מועד תחילת קבלת הקצבה מהחיסכון הפנסיוני, שכן דחיהי כזו עשויה להגדיל את הסכום החודשי שתקבלו. בדקו את הנושא עם מומחה לענייני מיסוי (וודאו שהוא מתמחה בתחום המיסוי הפנסיוני) ועם יועץ פנסיוני המורשה על ידי רשות שוק ההון. את רשימת היועצים ניתן למצוא באתר רשות שוק ההון / לשכת היועצים הפנסיונים. קראו עוד בדף "מה חשוב לשאול את היועצים הפנסיונים".

יש להעביר חיסכון פנסיוני שנצבר בקופת גמל ובקרנות השתלמות שאינן משלמות קצבאות יש להעביר לחברת ביטוח או גוף מוסדי שכן משלם קצבאות . קבלו ייעוץ בלתי תלוי ובחרו בהחלטה המתאימה לכם, ערכו סקר שוק לגבי דמי הניהול ורק אז תבחרו לאן להעביר את כספכם.

בחלק ממוצרי החיסכון הפנסיוני תצטרכו לשקול האם להבטיח במקרה פטירה שיורשיכם יקבלו חלק מהחיסכון שלא נוצל (ביטוח מינימום קצבאות). בדקו אפשרות זו עם יועץ פנסיוני וחשבו בכמה תקטן ה קצבה החודשית שלכם.קיים קשר בין השיקולים הכספיים לשיקולי התעסוקה והפנאי ולעיתים יש להתחשב גם בשיקולים הבריאותיים, ובאילוצים משפחתיים.

היו ערים לאפשרות שלאחר הפרישה יתכן ותידרשו לצמצום כלכלי שעלול להביא עמו גם שינוי חברתי ובהערכה העצמית שלכם.

שוחחו עם בני המשפחה הקרובה והמורחבת על השינויים הצפויים. שתפו אותם בחלומות ובאפשרויות שלכם ותאמו עימם ציפיות הדדיות בקשר לכסף ופנאי בתקופה הקרובה ובעתיד.​ וצפו בסרטון מי שנערך בזמן מגיע לפרישה מוכן​.