כל מה שצריך לדעת כשעוברים עבודה

 

למה חשוב להיערך למעבר בין מקומות עבודה?

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​למעבר בין מקומות עבודה יש השלכות על מגוון היבטים כלכליים. בעת עזיבת מקום עבודה אחד ותחילת עבודה במקום חדש הקפידו לדאוג לזכויותיכם ולכספים שמגיעים לכם.

מה זה אומר להיערך למעבר בין מקומות עבודה?

​בין אם אתם יודעים מה יהיה מקום העבודה הבא שלכם ובין אם אתם עדיין מחפשים מקום עבודה חדש, חשוב מאוד לדאוג לנושאים הבאים: החסכונות הפנסיוניים שלכם ודמי והפיצויים, לימי חופשה שמגיעים לכם, להטבות במיסוי, לדמי אבטלה ולתיאום מס.​ וכמובן לתקציב המשפחתי שלכם.

​מול המעסיק האחרון 

הודעה מוקדמת אם מעסיק מעוניין לפטר עובד, הוא מחויב לתת על כך הודעה מוקדמת בכתב. תקופת ההודעה המוקדמת תהיה בהתאם לוותק של העובד כמצוין בחוק, אך יכולה להתארך בהתאם להסכם העבודה. בתקופת ההודעה המוקדמת המעסיק משלם לעובד שכר מלא אך ללא תנאים סוציאליים.

עובד המבקש להתפטר, חייב אף הוא במתן הודעה מוקדמת למעסיק. תקופת ההודעה המוקדמת תלויה בוותק אצל המעסיק והיא מצוינת בחוק או בהסכם העבודה. קראו עוד על הודעה מוקדמת​ באתר "כל זכות".

פיצויים ומענק פרישה - המעסיק פיטר אתכם? אתם זכאים לפיצויים ולעיתים גם למענק פרישה.

התפטרתם מיוזמתכם? ייתכן שלא תהיו זכאים לפיצויים מכל סוג שהם, אלא אם חתמתם על הסכם עם המעסיק לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין או במקרים מסוימים, כמו למשל הרעה בתנאי העבודה, שבהם התפטרותכם תיחשב כמו פיטורין ואז תהיו זכאים לכל הזכויות כמו מישהו שפוטר. 

ומה עושים עם כספי הפיצויים?
אם פיצויי הפיטורים שאתם זכאים להם הופקדו (כולם או חלקם) בקופת גמל לקצבה (קופת גמל הרשאית לשלם קצבה חודשית), אתם רשאים לבחור לייעד את הכספים למטרות שונות: לייעד את הכספים לקצבה, כלומר לצרף אותם לחיסכון הפנסיוני​ שלכם, ובאופן זה להגדיל את סכום קצבת הפנסיה החודשית שתקבלו לאחר שתגיעו לגיל פרישה מעבודה. בחירה זו נקראת "רצף קצבה". אפשרות אחרת היא משיכת הכספים במזומן או השארת הכספים ככספי פיצויים שיצורפו לכספי הפיצויים מהמעסיקים העתידיים. בחירה זו נקראת רצף פיצויים
זכרו: גם אם מותר לכם למשוך את כספי הפיצויים ומענק הפרישה, מומלץ לא למשוך כספים אלה, כדי שיגדילו את החיסכון הפנסיוני שלכם. לשם כך עליכם למלא טופס 161א ולבקש בו "רצף קצבה" - יעוד כספי הפיצויים לקצבה.
קראו עוד על ​הטעות שתמחק לכם 40% מהפנסיה​ וצפו בסרטון לא נוגעים בכספי הפיצויים​.

דמי הבראה- זכותכם לקבל את החלק היחסי מדמי ההבראה השנתיים עבור התקופה שחלפה מאז שולמו דמי ההבראה לאחרונה ועד למועד סיום העבודה.

פדיון ימי חופשה – ימי החופשה שנצברו לזכותכם ולא נוצלו שווים כסף. אסור למעסיק לכפות עליכם לנצל את ימי החופשה שצברתם במהלך תקופת ההודעה המוקדמת, אלא אם הדבר נעשה בתום לב ומשיקולים של צרכי עבודה, ובתנאי שלפחות 14 ימים מתוך תקופת ההודעה המוקדמת לא ינוצלו לחופשה.

עם זאת, בידקו אם ניתן לצאת לחופשה בימים שנצברו לזכותכם ולדחות את מועד סיום העבודה. בחירה באפשרות זו עשויה להאריך את התקופה בה תהיה לכם הכנסה וכן להקטין את תשלומי מס ההכנסה שלכם.

מסמכים

​​קבלו ממחלקת שכר "מכתב שחרור" מאת המעסיק עבור מנהלי החיסכון הפנסיוני וקרן ההשתלמות המסדיר את העברת הבעלות על חלקו של המעסיק בהפקדות אלה לבעלותו של העובד. וודאו כי המעסיק מילא טופס 161 והודיע למס הכנסה על הפסקת עבודתכם. מכתב זה צריך להימסר לכם לכל המאוחר בתוך 15 יום המועד שבו היו אמורים הפיצויים להיות משולמים. מלאו טופס 161א שבו אתם מודיעים למעסיק מה לעשות עם מענקי הפרישה וכספי פיצויי הפיטורים בכל אחת מהקופות שלכם. מומלץ כאמור לבחור ב"רצף קצבה" על מנת לקבל בגיל פרישה קצבה חודשית גבוהה ככל האפשר. באפשרותכם להיעזר למילוי טופס זה בפקיד השומה במשרדי מס הכנסה, במנהל ההסדר, סוכן הביטוח או היועץ הפנסיוני​ של המעסיק או מחלקת משאבי אנוש אצל המעסיק הקודם.

 

שימו לב!

ודאו כי המסמכים הגיעו ליעדם (מס הכנסה,
המנהל הפנסיוני הנוכחי והמנהל הפנסיוני החדש).
 וכן שימרו העתק של מכתבים אלה שכן הם ישפיעו על
הקצבה  שתקבלו בעתיד מקרן הפנסיה שלכם ועל תשלומי
 מס ההכנסה בעתיד.​​

דמי אבטלה - מי שפוטר עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה מיד עם הפסקת העבודה. מי שהתפטר בדרך כלל יהיה זכאי לדמי אבטלה רק לאחר 3 חודשי המתנה. סכום התשלום ותקופת הזכאות לדמי האבטלה נגזרים מהתקופה בה הייתם מועסקים ומהשכר שאותו השתכרתם (עד לתקרה מסוימת). בידקו כיצד עליכם לתבוע את דמי האבטלה ואת התנאים לתשלום באתר הביטוח הלאומי.

סיוע במציאת עבודה – האמצעים הנפוצים למציאת עבודה הם פניה למעסיקים פוטנציאלים ולחברות השמה, חיפוש בלוחות "דרושים" באינטרנט, או פרסום ברשתות החברתיות. כמו כן, ניתן להסתייע בלשכות של שירות התעסוקה.קראו עוד על השירות הניתן בלשכות התעסוקה והיעזרו במידע שב​אתר שירות התעסוקה.

החזר מס - אם במהלך התקופה בה אינכם מועסקים (ואין לכם הכנסה מעבודה) מסתיימת השנה, בידקו את האפשרות לבקש ממס הכנסה החזר מס בגין החודשים בהם לא עבדתם בשנה שחלפה. לידיעתכם: ניתן לבקש החזר ממס הכנסה עד שש שנים לאחור. היעזרו בבדיקת הזכאות להחזר מס באתר שירות המסים.

היעזרו בצ'קליסט ​איך מתמודדים עם עזיבת מקום עבודה, ובמידע שב"מדריך למובטל" באתר השירותים הממשלתי.​

​חיתמו על הסכם עבודה רק לאחר שתבררו את הזכויות המוענקות לכם במסגרת מקום העבודה החדש.קראו עוד על  כל מה שצריך לדעת כשמתחילים עבודה חדשה​.בידקו כי תלוש השכר משקף את הסכם העבודה והתנאים עליהם סיכמתם עם המעסיק החדש. בידקו כי אתם מקבלים את כל נקודות הזיכוי להם אתם זכאים וודאו כי הכספים הפנסיונים מגיעים ליעדם ומופקדים על שמכם. היעזרו במחשבון נקודות זיכוי ​באתר רשות המסים.
אם לא עבדתם חלק מהשנה או אם אתם עובדים אצל כמה מעסיקים עירכו תיאום מס כדי שלא תשלמו סכומים מיותרים למס הכנסה ולביטוח לאומי. היעזרו במערכת תיאום מס שבאתר שירות המסים. 

 קראו עוד על תלוש שכר ורכיביו באתר כל זכות.

​בעת הפסקת העבודה

א. ביטוחי נכות/אובדן כושר עבודה וביטוח חיים:

הפסקתם לעבוד ועדיין לא התחלתם לעבוד במקום עבודה חדש? חשוב שתדעו כי בעת הפסקת עבודה, מופסקים גם התשלומים לחיסכון הפנסיוני שלכם ואיתם התשלומים לביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח חיים ששולמו מתוך ההפקדות לפנסיה.

לחוסכים בקרן פנסיה: על אף שההפקדות לחיסכון הפנסיוני מופסקים באופן מידי, תמשיכו להיות מבוטחים מפני סיכוני מוות ונכות במשך 5 חודשים וכן תישמר לכם רציפות ביטוחית אם חלילה בריאותכם תורע. הכיסוי הביטוחי בתקופה זו משולם מתוך החיסכון שצברתם ולכן, אם התחלתם לעבוד במקום עבודה חדש לפני שחלפו 5 חודשים ממועד הפסקת ההפקדות מעבודתכם הקודמת, ונפתחה לכם קרן פנסיה חדשה, כדאי לפנות לקרן הקודמת בבקשה שלא לשלם פעמיים בעבור אותו כיסוי ביטוחי.

לעומת זאת, אם גם בתום 5 חודשים מסיום העבודה הקודמת לא מצאתם עבודה חדשה, כדאי לכם לפעול לשמירה על הכיסוי הביטוחי לתקופה נוספת. שימו לב, הכיסוי בתקופה הנוספת נקרא "הסדר ביטוח" או "הסדר ריסק" והוא ניתן לתקופה של עד 24 חודשים ממועד הפסקת ההפקדות לחיסכון הפנסיוני. תוכלו לשלם עבור תקופה זו באחת משתי דרכים:

  1. באמצעות הפקדה חודשית של מחיר הביטוח (הפרמיה) לקרן הפנסיה. אמנם זוהי הוצאה נוספת בתקופה שבה ההכנסות מצטמצמות, אך היא תסייע לכם לשמור על הכסף שנצבר בחיסכון הפנסיוני.
  2. באמצעות כספי החיסכון שחסכתם עד כה בקרן הפנסיה.

לחוסכים בפוליסת חיסכון (ביטוח מנהלים): עליכם לבדוק האם יש בפוליסה שלכם אפשרות לרכישת "ריסק זמני" למקרה של אובדן כושר עבודה או מוות בתקופה שבה אין הפקדות לפוליסה ואם יש אפשרות כזו, לאיזה תקופה, באיזה עלות ומהן אפשרויות התשלום.

ב.  המשך ההפקדות לחיסכון (למרות שכרגע אין הכנסות מעבודה):

ישנן תכניות פנסיוניות ישנות שהתנאים הכלכליים בהן היו טובים יותר מתוכניות פנסיוניות חדשות, וייתכן שאם תפסיקו להפקיד בהן כסף לתקופה מסוימת תחסם בפניכם האפשרות להפקיד אליהן בעתיד (לדוגמה בפוליסות מבטיחות תשואה וקרן פנסיה ותיקה). בתוכניות כאלה חשוב לבדוק אפשרות להמשיך את ההפקדות עד למציאת עבודה אחרת.

​ג.  כספיי הפיצויים

למרות שלאחר עזיבת מקום העבודה אתם רשאים למשוך את כספי הפיצויים, כולם או חלקם, מומלץ להימנע מכך!
משיכת הכספים צפויה לפגוע בקצבה החודשית שתקבלו מכספי החיסכון הפנסיוני שלכם לאחר שתצאו לפרישה. יתרה מכך, כל הרווחים שנצברים בחיסכון הפנסיוני שלכם פטורים ממס רווח הון וזהו יתרון על פני כל תיק השקעות אחר, ולכן מומלץ במקרה שאין ברירה להשתמש בכספי חיסכון אחר ולא בכספי הפיצויים. רוצים להבין מדוע לא כדאי למשוך את כספי הפיצויים? צפו בסרטון לא נוגעים בכספי הפיצויים.

המלצה דומה, ומאותן סיבות, נכונה גם לכסף שצברתם בקרן ההשתלמות שלכם. מומלץ לשמור את החיסכון בקרן ההשתלמות עד לגיל פרישה, למרות שאפשר להשתמש בו לאחר 6 שנים מיום שנפתחה.

​במקום העבודה החדש, האם תחסכו מעכשיו בקרן הישנה או בחדשה?

על פי החוק, אתם רשאים לבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני שבו אתם מעוניינים לחסוך (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל) ובאיזו חברה לנהל את כספיכם. קראו עוד על איך לבחור חיסכון פנסיוני.​

מעסיק או מי מטעמו, דוגמת סוכן ביטוח או מנהל הסדר, אינם יכולים לאסור עליכם לבחור את המוצר הפנסיוני ולמנוע ממכם הטבת דמי ניהול או הטבה אחרת, שהוסכמה בינכם לבין החברה שבחרתם לניהול כספי החיסכון שלכם. קרא עוד על הזכות לבחור סוכן וחיסכון פנסיוני​.

עם זאת, במקרה שלא בחרתם היכן להפקיד את כספיכם ועל מנת שלא תישארו ללא חיסכון פנסיוני וללא כיסוי ביטוחי, יכול המעסיק להפקיד את תשלומי החיסכון הפנסיוני שלכם לאחת משתי קרנות ברירת המחדל. קראו עוד על ​קרנות הפנסיה ברירת המחדל.

 

חשוב לדעת! 

ישנן תכניות פנסיוניות ישנות שהתנאים הכלכליים בהן היו טובים יותר מתוכניות  פנסיוניות חדשות, וייתכן שאם תבחרו בחיסכון פנסיוני חדש, בין השאר משום שדמי הניהול שלה נמוכים יותר מדמי הניהול בתוכנית הישנה, ​תאבדו זכויות והטבות שכבר לא ניתן לקבל. לדוגמה, בפוליסות מבטיחות תשואה 
וקרן פנסיה ותיקה.  בידקו היטב האם ההטבות בתוכנית
החדשה גבוהות מההטבות בתוכנית הפנסיונית הוותיקה יותר.

כמו כן, רווחים שנצברים בחיסכון פנסיוני ובקרנות השתלמות​ 
פטורים ממס. בדקו עם המומחה הפנסיוני את האפשרויות 
להגדיל את החלק שלכם עד למקסימום המותר בחוק.


אם כתוצאה מהמעבר למקום העבודה החדש, נפתחה לכם קרן פנסיה חדשה בנוסף לזו שבה חסכתם במקום עבודתכם הקודם, מומלץ למזג את הכספים לקרן אחת מהסיבות הבאות:

​כדי לשמור על הרצף הביטוחי שלכם - איחוד קרן פנסיה חדשה עם קרן קודמת תשמור על הותק הביטוחי שלכם. במועד ההצטרפות לקרן החדשה תתחיל תקופת אכשרה​ (חמש שנים ממועד ההצטרפות לקרן) שבה מבוטח לא זכאי לביטוח מפני מחלות קודמות.
כדי לשמור על דמי ניהול נמוכים - איחוד חשבונות מגדיל את סכום החיסכון ואיתו את יכולת המיקוח שלכם ומאפשר לשלם דמי ניהול בשיעור הנמוך ביותר ולמנוע את התייקרות דמי הניהול הנפוצה בחשבונות פנסיה "רדומים" (שבהם כבר לא מופקדים כספים).כדי לשפר את השליטה והבקרה שלכם בכספי הפנסיה שלכם – איחוד החשבונות מאפשר לקבל תמונת מצב מלאה גם על מצב החיסכון הפנסיוני שלכם וגם על הקצבה הצפויה לכם בעת הפרישה, לצמצם את כמות הדיווחים שתקבלו ולצמצם את הבירוקרטיה אם וכאשר תרצו לבצע שינויים בחיסכון הפנסיוני כמו שינוי מסלול ההשקעות או המוטבים.

משנת 2017, בעת הצטרפות לקרן פנסיה חדשה יתבצע איחוד אוטומטי של קרנות הפנסיה הלא פעילות לקרן הפעילה, אלא אם תחליטו שאתם רוצים לשמור את החסכונות הישנים. כך למרבית החוסכים יישמר הותק הביטוחי באופן אוטומטי.
קראו עוד על איחוד קרנות פנסיה.

התקופה שלאחר הפיטורין עשויה להיות לא קלה שכן במהלכה אין הכנסות או שהן נמוכות מהרגיל. בדקו אם אתם זכאים לדמי אבטלה, מיצאו עבודה זמנית והפחיתו משמעותית את ההוצאות. זה לא הזמן המתאים לצאת לחופשה שנורא רציתם או להחליף רכב, נסו לצמצם הוצאות ולהתנהל בצורה אחראית במהלך תקופה זו. הימנעו במידת האפשר משימוש בהלוואות, ​שכן לא ברור כיצד תפרעו אותן. בינתיים, היעזרו במחשבון ניהול תקציב כדי לבנות תקציב חדש ואחראי לתקופת ביניים זו.

כחלק מההיערכות למציאות כלכלית חדשה ועריכת סדרי עדיפויות המשקפים את המציאות הזו, בידקו האם יש לכם ביטוחים כפולים או מיותרים. לחילופין, האם לא הפסקתם, במסגרת השינוי בסדרי העדיפויות, לשלם עבור ביטוחים שמיועדים לסייע לכם ולמשפחתכם כנגד הסיכונים הגדולים. 

 

הכירו את זכויותיכם - מול המעסיק

​מול המעסיק האחרון 

הודעה מוקדמת אם מעסיק מעוניין לפטר עובד, הוא מחויב לתת על כך הודעה מוקדמת בכתב. תקופת ההודעה המוקדמת תהיה בהתאם לוותק של העובד כמצוין בחוק, אך יכולה להתארך בהתאם להסכם העבודה. בתקופת ההודעה המוקדמת המעסיק משלם לעובד שכר מלא אך ללא תנאים סוציאליים.

עובד המבקש להתפטר, חייב אף הוא במתן הודעה מוקדמת למעסיק. תקופת ההודעה המוקדמת תלויה בוותק אצל המעסיק והיא מצוינת בחוק או בהסכם העבודה. קראו עוד על הודעה מוקדמת​ באתר "כל זכות".

פיצויים ומענק פרישה - המעסיק פיטר אתכם? אתם זכאים לפיצויים ולעיתים גם למענק פרישה.

התפטרתם מיוזמתכם? ייתכן שלא תהיו זכאים לפיצויים מכל סוג שהם, אלא אם חתמתם על הסכם עם המעסיק לפי סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין או במקרים מסוימים, כמו למשל הרעה בתנאי העבודה, שבהם התפטרותכם תיחשב כמו פיטורין ואז תהיו זכאים לכל הזכויות כמו מישהו שפוטר. 

ומה עושים עם כספי הפיצויים?
אם פיצויי הפיטורים שאתם זכאים להם הופקדו (כולם או חלקם) בקופת גמל לקצבה (קופת גמל הרשאית לשלם קצבה חודשית), אתם רשאים לבחור לייעד את הכספים למטרות שונות: לייעד את הכספים לקצבה, כלומר לצרף אותם לחיסכון הפנסיוני​ שלכם, ובאופן זה להגדיל את סכום קצבת הפנסיה החודשית שתקבלו לאחר שתגיעו לגיל פרישה מעבודה. בחירה זו נקראת "רצף קצבה". אפשרות אחרת היא משיכת הכספים במזומן או השארת הכספים ככספי פיצויים שיצורפו לכספי הפיצויים מהמעסיקים העתידיים. בחירה זו נקראת רצף פיצויים
זכרו: גם אם מותר לכם למשוך את כספי הפיצויים ומענק הפרישה, מומלץ לא למשוך כספים אלה, כדי שיגדילו את החיסכון הפנסיוני שלכם. לשם כך עליכם למלא טופס 161א ולבקש בו "רצף קצבה" - יעוד כספי הפיצויים לקצבה.
קראו עוד על ​הטעות שתמחק לכם 40% מהפנסיה​ וצפו בסרטון לא נוגעים בכספי הפיצויים​.

דמי הבראה- זכותכם לקבל את החלק היחסי מדמי ההבראה השנתיים עבור התקופה שחלפה מאז שולמו דמי ההבראה לאחרונה ועד למועד סיום העבודה.

פדיון ימי חופשה – ימי החופשה שנצברו לזכותכם ולא נוצלו שווים כסף. אסור למעסיק לכפות עליכם לנצל את ימי החופשה שצברתם במהלך תקופת ההודעה המוקדמת, אלא אם הדבר נעשה בתום לב ומשיקולים של צרכי עבודה, ובתנאי שלפחות 14 ימים מתוך תקופת ההודעה המוקדמת לא ינוצלו לחופשה.

עם זאת, בידקו אם ניתן לצאת לחופשה בימים שנצברו לזכותכם ולדחות את מועד סיום העבודה. בחירה באפשרות זו עשויה להאריך את התקופה בה תהיה לכם הכנסה וכן להקטין את תשלומי מס ההכנסה שלכם.

מסמכים

​​קבלו ממחלקת שכר "מכתב שחרור" מאת המעסיק עבור מנהלי החיסכון הפנסיוני וקרן ההשתלמות המסדיר את העברת הבעלות על חלקו של המעסיק בהפקדות אלה לבעלותו של העובד. וודאו כי המעסיק מילא טופס 161 והודיע למס הכנסה על הפסקת עבודתכם. מכתב זה צריך להימסר לכם לכל המאוחר בתוך 15 יום המועד שבו היו אמורים הפיצויים להיות משולמים. מלאו טופס 161א שבו אתם מודיעים למעסיק מה לעשות עם מענקי הפרישה וכספי פיצויי הפיטורים בכל אחת מהקופות שלכם. מומלץ כאמור לבחור ב"רצף קצבה" על מנת לקבל בגיל פרישה קצבה חודשית גבוהה ככל האפשר. באפשרותכם להיעזר למילוי טופס זה בפקיד השומה במשרדי מס הכנסה, במנהל ההסדר, סוכן הביטוח או היועץ הפנסיוני​ של המעסיק או מחלקת משאבי אנוש אצל המעסיק הקודם.

 

שימו לב!

ודאו כי המסמכים הגיעו ליעדם (מס הכנסה,
המנהל הפנסיוני הנוכחי והמנהל הפנסיוני החדש).
 וכן שימרו העתק של מכתבים אלה שכן הם ישפיעו על
הקצבה  שתקבלו בעתיד מקרן הפנסיה שלכם ועל תשלומי
 מס ההכנסה בעתיד.​​

התקופה שבין העבודות

דמי אבטלה - מי שפוטר עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה מיד עם הפסקת העבודה. מי שהתפטר בדרך כלל יהיה זכאי לדמי אבטלה רק לאחר 3 חודשי המתנה. סכום התשלום ותקופת הזכאות לדמי האבטלה נגזרים מהתקופה בה הייתם מועסקים ומהשכר שאותו השתכרתם (עד לתקרה מסוימת). בידקו כיצד עליכם לתבוע את דמי האבטלה ואת התנאים לתשלום באתר הביטוח הלאומי.

סיוע במציאת עבודה – האמצעים הנפוצים למציאת עבודה הם פניה למעסיקים פוטנציאלים ולחברות השמה, חיפוש בלוחות "דרושים" באינטרנט, או פרסום ברשתות החברתיות. כמו כן, ניתן להסתייע בלשכות של שירות התעסוקה.קראו עוד על השירות הניתן בלשכות התעסוקה והיעזרו במידע שב​אתר שירות התעסוקה.

החזר מס - אם במהלך התקופה בה אינכם מועסקים (ואין לכם הכנסה מעבודה) מסתיימת השנה, בידקו את האפשרות לבקש ממס הכנסה החזר מס בגין החודשים בהם לא עבדתם בשנה שחלפה. לידיעתכם: ניתן לבקש החזר ממס הכנסה עד שש שנים לאחור. היעזרו בבדיקת הזכאות להחזר מס באתר שירות המסים.

היעזרו בצ'קליסט ​איך מתמודדים עם עזיבת מקום עבודה, ובמידע שב"מדריך למובטל" באתר השירותים הממשלתי.​

מול המעסיק החדש

​חיתמו על הסכם עבודה רק לאחר שתבררו את הזכויות המוענקות לכם במסגרת מקום העבודה החדש.קראו עוד על  כל מה שצריך לדעת כשמתחילים עבודה חדשה​.בידקו כי תלוש השכר משקף את הסכם העבודה והתנאים עליהם סיכמתם עם המעסיק החדש. בידקו כי אתם מקבלים את כל נקודות הזיכוי להם אתם זכאים וודאו כי הכספים הפנסיונים מגיעים ליעדם ומופקדים על שמכם. היעזרו במחשבון נקודות זיכוי ​באתר רשות המסים.
אם לא עבדתם חלק מהשנה או אם אתם עובדים אצל כמה מעסיקים עירכו תיאום מס כדי שלא תשלמו סכומים מיותרים למס הכנסה ולביטוח לאומי. היעזרו במערכת תיאום מס שבאתר שירות המסים. 

 קראו עוד על תלוש שכר ורכיביו באתר כל זכות.

החיסכון הפנסיוני וקרן השתלמות: הפיצויים וביטוחים נלווים

​בעת הפסקת העבודה

א. ביטוחי נכות/אובדן כושר עבודה וביטוח חיים:

הפסקתם לעבוד ועדיין לא התחלתם לעבוד במקום עבודה חדש? חשוב שתדעו כי בעת הפסקת עבודה, מופסקים גם התשלומים לחיסכון הפנסיוני שלכם ואיתם התשלומים לביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח חיים ששולמו מתוך ההפקדות לפנסיה.

לחוסכים בקרן פנסיה: על אף שההפקדות לחיסכון הפנסיוני מופסקים באופן מידי, תמשיכו להיות מבוטחים מפני סיכוני מוות ונכות במשך 5 חודשים וכן תישמר לכם רציפות ביטוחית אם חלילה בריאותכם תורע. הכיסוי הביטוחי בתקופה זו משולם מתוך החיסכון שצברתם ולכן, אם התחלתם לעבוד במקום עבודה חדש לפני שחלפו 5 חודשים ממועד הפסקת ההפקדות מעבודתכם הקודמת, ונפתחה לכם קרן פנסיה חדשה, כדאי לפנות לקרן הקודמת בבקשה שלא לשלם פעמיים בעבור אותו כיסוי ביטוחי.

לעומת זאת, אם גם בתום 5 חודשים מסיום העבודה הקודמת לא מצאתם עבודה חדשה, כדאי לכם לפעול לשמירה על הכיסוי הביטוחי לתקופה נוספת. שימו לב, הכיסוי בתקופה הנוספת נקרא "הסדר ביטוח" או "הסדר ריסק" והוא ניתן לתקופה של עד 24 חודשים ממועד הפסקת ההפקדות לחיסכון הפנסיוני. תוכלו לשלם עבור תקופה זו באחת משתי דרכים:

  1. באמצעות הפקדה חודשית של מחיר הביטוח (הפרמיה) לקרן הפנסיה. אמנם זוהי הוצאה נוספת בתקופה שבה ההכנסות מצטמצמות, אך היא תסייע לכם לשמור על הכסף שנצבר בחיסכון הפנסיוני.
  2. באמצעות כספי החיסכון שחסכתם עד כה בקרן הפנסיה.

לחוסכים בפוליסת חיסכון (ביטוח מנהלים): עליכם לבדוק האם יש בפוליסה שלכם אפשרות לרכישת "ריסק זמני" למקרה של אובדן כושר עבודה או מוות בתקופה שבה אין הפקדות לפוליסה ואם יש אפשרות כזו, לאיזה תקופה, באיזה עלות ומהן אפשרויות התשלום.

ב.  המשך ההפקדות לחיסכון (למרות שכרגע אין הכנסות מעבודה):

ישנן תכניות פנסיוניות ישנות שהתנאים הכלכליים בהן היו טובים יותר מתוכניות פנסיוניות חדשות, וייתכן שאם תפסיקו להפקיד בהן כסף לתקופה מסוימת תחסם בפניכם האפשרות להפקיד אליהן בעתיד (לדוגמה בפוליסות מבטיחות תשואה וקרן פנסיה ותיקה). בתוכניות כאלה חשוב לבדוק אפשרות להמשיך את ההפקדות עד למציאת עבודה אחרת.

​ג.  כספיי הפיצויים

למרות שלאחר עזיבת מקום העבודה אתם רשאים למשוך את כספי הפיצויים, כולם או חלקם, מומלץ להימנע מכך!
משיכת הכספים צפויה לפגוע בקצבה החודשית שתקבלו מכספי החיסכון הפנסיוני שלכם לאחר שתצאו לפרישה. יתרה מכך, כל הרווחים שנצברים בחיסכון הפנסיוני שלכם פטורים ממס רווח הון וזהו יתרון על פני כל תיק השקעות אחר, ולכן מומלץ במקרה שאין ברירה להשתמש בכספי חיסכון אחר ולא בכספי הפיצויים. רוצים להבין מדוע לא כדאי למשוך את כספי הפיצויים? צפו בסרטון לא נוגעים בכספי הפיצויים.

המלצה דומה, ומאותן סיבות, נכונה גם לכסף שצברתם בקרן ההשתלמות שלכם. מומלץ לשמור את החיסכון בקרן ההשתלמות עד לגיל פרישה, למרות שאפשר להשתמש בו לאחר 6 שנים מיום שנפתחה.

החיסכון הפנסיוני - במקום העבודה החדש

​במקום העבודה החדש, האם תחסכו מעכשיו בקרן הישנה או בחדשה?

על פי החוק, אתם רשאים לבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני שבו אתם מעוניינים לחסוך (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל) ובאיזו חברה לנהל את כספיכם. קראו עוד על איך לבחור חיסכון פנסיוני.​

מעסיק או מי מטעמו, דוגמת סוכן ביטוח או מנהל הסדר, אינם יכולים לאסור עליכם לבחור את המוצר הפנסיוני ולמנוע ממכם הטבת דמי ניהול או הטבה אחרת, שהוסכמה בינכם לבין החברה שבחרתם לניהול כספי החיסכון שלכם. קרא עוד על הזכות לבחור סוכן וחיסכון פנסיוני​.

עם זאת, במקרה שלא בחרתם היכן להפקיד את כספיכם ועל מנת שלא תישארו ללא חיסכון פנסיוני וללא כיסוי ביטוחי, יכול המעסיק להפקיד את תשלומי החיסכון הפנסיוני שלכם לאחת משתי קרנות ברירת המחדל. קראו עוד על ​קרנות הפנסיה ברירת המחדל.

 

חשוב לדעת! 

ישנן תכניות פנסיוניות ישנות שהתנאים הכלכליים בהן היו טובים יותר מתוכניות  פנסיוניות חדשות, וייתכן שאם תבחרו בחיסכון פנסיוני חדש, בין השאר משום שדמי הניהול שלה נמוכים יותר מדמי הניהול בתוכנית הישנה, ​תאבדו זכויות והטבות שכבר לא ניתן לקבל. לדוגמה, בפוליסות מבטיחות תשואה 
וקרן פנסיה ותיקה.  בידקו היטב האם ההטבות בתוכנית
החדשה גבוהות מההטבות בתוכנית הפנסיונית הוותיקה יותר.

כמו כן, רווחים שנצברים בחיסכון פנסיוני ובקרנות השתלמות​ 
פטורים ממס. בדקו עם המומחה הפנסיוני את האפשרויות 
להגדיל את החלק שלכם עד למקסימום המותר בחוק.


אם כתוצאה מהמעבר למקום העבודה החדש, נפתחה לכם קרן פנסיה חדשה בנוסף לזו שבה חסכתם במקום עבודתכם הקודם, מומלץ למזג את הכספים לקרן אחת מהסיבות הבאות:

​כדי לשמור על הרצף הביטוחי שלכם - איחוד קרן פנסיה חדשה עם קרן קודמת תשמור על הותק הביטוחי שלכם. במועד ההצטרפות לקרן החדשה תתחיל תקופת אכשרה​ (חמש שנים ממועד ההצטרפות לקרן) שבה מבוטח לא זכאי לביטוח מפני מחלות קודמות.
כדי לשמור על דמי ניהול נמוכים - איחוד חשבונות מגדיל את סכום החיסכון ואיתו את יכולת המיקוח שלכם ומאפשר לשלם דמי ניהול בשיעור הנמוך ביותר ולמנוע את התייקרות דמי הניהול הנפוצה בחשבונות פנסיה "רדומים" (שבהם כבר לא מופקדים כספים).כדי לשפר את השליטה והבקרה שלכם בכספי הפנסיה שלכם – איחוד החשבונות מאפשר לקבל תמונת מצב מלאה גם על מצב החיסכון הפנסיוני שלכם וגם על הקצבה הצפויה לכם בעת הפרישה, לצמצם את כמות הדיווחים שתקבלו ולצמצם את הבירוקרטיה אם וכאשר תרצו לבצע שינויים בחיסכון הפנסיוני כמו שינוי מסלול ההשקעות או המוטבים.

משנת 2017, בעת הצטרפות לקרן פנסיה חדשה יתבצע איחוד אוטומטי של קרנות הפנסיה הלא פעילות לקרן הפעילה, אלא אם תחליטו שאתם רוצים לשמור את החסכונות הישנים. כך למרבית החוסכים יישמר הותק הביטוחי באופן אוטומטי.
קראו עוד על איחוד קרנות פנסיה.

עדכנו את מסגרת התקציב שלכם

התקופה שלאחר הפיטורין עשויה להיות לא קלה שכן במהלכה אין הכנסות או שהן נמוכות מהרגיל. בדקו אם אתם זכאים לדמי אבטלה, מיצאו עבודה זמנית והפחיתו משמעותית את ההוצאות. זה לא הזמן המתאים לצאת לחופשה שנורא רציתם או להחליף רכב, נסו לצמצם הוצאות ולהתנהל בצורה אחראית במהלך תקופה זו. הימנעו במידת האפשר משימוש בהלוואות, ​שכן לא ברור כיצד תפרעו אותן. בינתיים, היעזרו במחשבון ניהול תקציב כדי לבנות תקציב חדש ואחראי לתקופת ביניים זו.

כחלק מההיערכות למציאות כלכלית חדשה ועריכת סדרי עדיפויות המשקפים את המציאות הזו, בידקו האם יש לכם ביטוחים כפולים או מיותרים. לחילופין, האם לא הפסקתם, במסגרת השינוי בסדרי העדיפויות, לשלם עבור ביטוחים שמיועדים לסייע לכם ולמשפחתכם כנגד הסיכונים הגדולים.