בכל שלב בחיי הזוגיות יש החלטות כלכליות משותפות שצריך לקבל. ישנן החלטות פשוטות יותר כמו כמה כסף להקציב לטובת החופשה השנתית או החלטות מורכבות יותר כמו מה לעשות עם כספי החיסכון. תמיד כדאי לנהל שיח פתוח, כנה ומתחשב על כסף ועל אחת כמה וכמה כשאר מדובר בהחלטות גדולות שמשפיעות על עתידכם המשותף. גם כאן כדאי להתחיל מהגדרת מטרות, קביעת סדרי עדיפויות וניהול ומעקב אחר התקציב שהקצתם לצורך המטרה המשותפת.
האם לשכור או לקנות דירה?
כל זוג צעיר מכיר את ההתלבטות האם לשכור או לקנות דירה. מצד אחד רוב הזוגות היו שמחים שיהיה להם מקום משלהם שהוא הבית - שניתן לעצב ולתכנן אותו איך שרוצים, שבו אין חשש שבעל הדירה יחליט פתאום להעלות את השכירות או לפנות את השוכרים ושיהיה להם נכס ביד. מצד שני מחירי הדירות היום יקרים, לא כולם מעוניינים בנטל של השתעבדות למשכנתא, שכירות מאפשרת יותר גמישות בהתאמת גודל ומיקום הדירה לצרכים הנוכחיים והחלטה על קניית דירה היא אחת ההחלטות הגדולות והמורכבות שאדם מבצע במהלך חייו. לפעמים ההורים לוחצים לכיוון מסויים, לפעמים יש חילוקי דעות בין בני הזוג ולא תמיד השיקולים הכלכליים הם השיקולים היחידים שמתחשבים בהם. ההחלטה האם לקנות דירה דורשת תכנון, למידה והכנה קפדנית של תקציב מציאותי שמקובל על שני בני הזוג. עדיין מתלבטים? קראו עוד על לקנות דירה או לא לקנות דירה.
האם להרחיב את המשפחה?
ההורים כבר שואלים נו מתי יהיו נכדים? התחלתם לחייך לתינוקות שאתם רואים ברחוב? התנדבתם מרצונכם החופשי לעשות בייביסטר על האחיינים? אלו הם סימנים שאולי אתם מוכנים לעבור לשלב הבא של הזוגיות – שלב הרחבת המשפחה. מעבר למוכנות הנפשית והזוגית, צריך גם כמובן מוכנות כלכלית. להבאת ילד לעולם יש השלכות משמעותיות על התקציב המשפחתי. כדי שתוכלו לתת לילדיכם את הכי טוב שיש, צריך לקחת בחשבון שישנן הוצאות רבות לקראת הולדת הילד ולאחר הלידה.
היעזרו במחשבון ההכנה ללידה כדי לקבל סדר גודל של העלויות של גידול ילד בשנה הראשונה. כדאי לשבת יחד ולחשוב כיצד תתמודדו עם העלייה המשמעותית בהוצאות לצד פעמים רבות ירידה בהכנסות כתוצאה מצמצום שעות העבודה או תקופה ממושכת של חופשת לידה ללא הכנסה. קראו עוד על התנהלות נכונה עם התרחבות המשפחה.
איך להיערך לעתיד הצפוי והלא צפוי?
עכשיו שאתם כבר לא יחידים אלא יש לכם בני זוג ואולי אפילו ילדים צריך גם לדאוג ליקירכם מבחינה כלכלית. בתור התחלה חשוב לעדכן כל שינוי במצב המשפחתי (נישואין, לידת ילד) במקומות שמשפיעים על הכנסתכם כיום ובעתיד – המעסיק, ביטוח לאומי, בנקים, ביטוחים, קופות חולים, חסכונות פנסיוניים וכו'. לעיתים הדבר יגדיל את הכנסתכם – למשל נקודות זיכוי של מס הכנסה כתוצאה מלידת ילד ולעיתים הדבר ידאג שיקרכם יהיו מכוסים אם חלילה יקרה אסון - למשל לעדכן את השארים בחיסכון הפנסיוני (רבים מבטלים כיסוי זה כאשר הם רווקים).
כדאי גם להקפיד לתכנן קדימה. החיים מזמנים הפתעות חלקן חיוביות וחלקן פחות, אך חשוב להיערך מראש לשני הסוגים. כדי להגשים חלומות ולדאוג לילדיכם וגם לעצמכם ביום סגריר, תוכלו לפתוח חסכונות ולרכוש ביטוחי בריאות וסיעוד, ביטוחי רכוש וביטוחי חיים, שיגנו עליכם ועל יקירכם. ההחלטות הן כמובן מורכבות ולכן כדאי לקבל את ההחלטות יחד, לאחר התייעצות משותפות ואפילו לאחר התייעצות רחבה יותר עם משפחה, חברים או אנשי מקצוע. היערכו לעתיד הצפוי והלא צפוי.
כדי שתוכלו להמשיך וליהנות יחד לאורך שנים ברמת החיים שהורגלתם אליה, חשוב לעקוב באופן שוטף אחר ההפרשות ודוחות הפנסיה ולבדוק האם ניתן להוזיל את דמי הניהול שאתם משלמים. אחת לכמה שנים מומלץ לבדוק האם החיסכון הפנסיוני יתאים לצרכים שלכם בעת הפרישה. האם מסלול הביטוח מתאים למצבכם המשפחתי, האם מסלול ההשקעה שבו כספכם נמצא מתאים למשך השנים שנותר לכם עד הפרישה והאם תוכלו להתקיים מכספי החיסכון בעת הפרישה או שנדרשים חסכונות נוספים. קראו איך מנהלים את החיסכון לפנסיה, כדי שתוכלו להגן על החיסכון שלכם לפרישה.
חלק מההחלטות אולי עוד מרגישות לכם רחוקות או שלא נוגעות אליכם היום, אך כדאי לזכור שבכל החלטה פיננסית משמעותית המתכון להצלחה הוא הקפדה על שיח משותף לצד הגדרת סדרי עדיפויות ובחינה של ההחלטות אל מול התקציב שלכם.